Edukacija i savjeti Istaknute teme

Stvari koje bi djeca trebala plaćati sama od svog džeparca ili ušteđevine

Sva djeca uvijek imaju neki svoj novac, bio on poklon za rođendan, nagrada ili plaća za obavljanje kućanskih poslova. No, većina roditelja ipak ne dopušta djeci da taj novac troše, već im sami kupuju sitnice da bi se ta ušteđevina gomilala.

Što bi djeca trebala plaćati sama s obzirom na svoju dob?

No, ima i onih koji smatraju da si djeca tim novcem mogu sama nešto kupiti te ističu kako je to vrlo korisno iz sljedećih razloga:

  1. Koristeći novac za plaćanje vlastitih troškova djeca brzo nauče kako stvari imaju određenu vrijednost, a ne padaju s neba
  2. Roditelj se ne mora dvoumiti kupiti nešto ili ne, razmišljati je li neka igračka dovoljno poučna i je li novac na nju bačen
  3. Djeca koja sama plaćaju stvari voljnija su obavljati kućanske i druge poslove kako bi zaradili nešto i ponovo si priuštili ono što žele. Dakle razvijaju se dobre radne navike

Koje su to stvari koje bi si djeca trebala platiti novcem iz vlastitog džepa? Roditelji su to ovako podijelili s obzirom na dob djeteta:

Mala djeca

Tu spadaju djeca starije vrtićke dobi i predškolci.

Slatkiši

Slatkiši bi trebali biti rijetka poslastica, a ne nešto svakodnevno što se djetetu samo servira. Ne samo da potiču loše prehrambene navike, nego djeci postaje i normalno da ih “ima u kući” i da su im svakodnevno pri ruci. Zato bi si djeca slatkiše trebali priuštiti sami što će svakako i racionalizirati njihovu konzumaciju, smatraju roditelji.

Suveniri 

Bio to odlazak u muzej ili na neki izlet, kada se radi o putu, opcija za kupovinu je bezbroj. No, kako se zabavan put ne bi pretvorio u festival rastrošnosti te kupovinu svakakvih gluposti, djeca bi sama trebala financirati sitnice koje žele zadržati kao uspomene na neko mjesto.

Igračke

Štednja za neku igračku pravi je pothvat, a kad se novac konačno skupi, sreći nema kraja. Djeca se osjećaju jako ponosno kada uspiju sami kupiti nešto vrijedno, a samim time tu stvar, odnosno igračku znatno više cijene jer nije olako dobivena.

Školarci

Veća djeca u jednoj fazi znaju postati opsjednuta novcem. Polako shvaćaju kakvu on ima moć te da ako imaju novca, ne moraju čuti roditeljsko odbijanje. Kao npr “Nećemo ti ovo kupiti”.

Modni dodaci

Odjeća i obuća još uvijek je roditeljski zadatak, ali neke stvari kao što su kape, narukvice, ogrlice i slično djeca si mogu kupiti od svog džeparca.

Zabava

Karte za lunapark, kino, i slično roditelji mogu potpomoći te naravno i u potpunosti financirati, no djeca najviše uče kada si svoj luksuz plate zarađenim novcem.

Dobrotvorne svrhe

Nikad nije prerano za naučiti kako ima ljudi kojima je potrebna pomoć. Potaknite dijete od malih nogu da daruje igračku, knjigu, odvoji dio svog džeparca u dobrotvorne svrhe.

Članarine

Članarina za knjižnicu, neki klub i slično također bi mogla biti isfinancirana novcem iz džeparca, pogotovo jer takva članarina nudi brojne mogućnosti. Dakle, upis u knjižnicu nudi mogućnost posuđivanja knjiga, igrica, odlazak na razne radionice i slično.

Slatkiši za ljubimce

Ako je to ljubimac kojeg je vaše dijete namolilo da mu ga kupite, samo bi se trebalo i pobrinuti za njega. Dakle, roditelj može kupiti na primjer akvarij s ribicom ili kavez i hrčka, ali neke sitnice za ljubimca, djeca bi trebala kupovati sama te se tako naučiti i skrbiti o životinji.

Određeni školski pribor

Ukrasne olovke, gumice, pribor koji ne spada u osnovni već u “šminku” djeca bi trebala financirati sama.

Pokloni

Djeca u školskoj dobi možda bi već željela pokloniti nešto za blagdane članovima obitelji te neku sitnicu mogu platiti vlastitim džeparcem. Ako pak u tome trenutku nemaju novca, uvijek mogu nešto izraditi. Poklone za prijatelje, slažu se roditelji, djeca ne trebaju financirati, no, postoje i iznimke. Naime, ako dijete ide na rođendan bliskom prijatelju te mu želi pokloniti nešto posebno, može svojim džeparcem doprinijeti tom posebnom poklonu.

Stvari koje slome ili izgube

Ruksak za početak školske godine platit ću ja, no ako ga moje dijete uništi u nerazumnom vremenu, samo će platiti novi- objasnila je jedna mama.

– Ako je pak potrebno vrijeme da se taj novac prikupi, dijete uvijek može uzeti svoj stari ruksak od prošle godine i pregrmjeti sramotu što su na njemu Mickey i Minnie, a ona je sad velika cura – dodala je.

Naime, slažu se roditelji, djeca na taj način više paze svoje stvari te ih više i cijene.

Isto tako, slažu se roditelji, dijete treba biti odgovorno i za štetu koju počini. Razbijen je susjedov prozor nogometnom loptom? Mama ga može platiti sada, ali taj novac svakako treba vratiti. Djeca će tako naučiti poštovati tuđu imovinu.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.