Istaknute teme

Što tata i djeca mogu učiniti da Majčin dan bude poseban?

majčin dan

Danas je Majčin dan no ako i nemate poklone imate načine kako da zajedno s djecom darujete mame


Danas je Majčin dan. Ako tekst čita majka, sretan vam Majčin dan! Nadamo se da vam djeca nisu zaboravila čestitati i iznenaditi vas nekim, barem simboličnim poklonom. Ako tekst pak čita tata (za što više navijamo) svakako podsjetite djecu da čestitaju majci i zajedno se potrudite da joj ovaj dan ipak bude poseban. Donosimo vam nekoliko savjeta što možete učiniti kako bi Majčin dan u vašoj kući ostao poseban i upamćen, a što je najvažnije, sve što nudimo je besplatno i neće od vas zahtijevati da odlazite u trgovinu pod lažnim isprikama i kupujete skrivećki poklone.

Stoga, ako već niste kupili, zaboravite kupnje cvijeća, nakit ili rezervaciju u restoranu za ručak. Mama, odnosno supruga bit će sretna i povećanom pažnjom kako bi barem na taj jedan dan u godini zaista i osjećala da je srce svoje obitelji.

Neka mama duže spava

Ako je mama ta koja svako jutro ustaje još prije zore čim se koje dijete probudi, ili je riječ o friškoj mami koja se ozbiljno nije ni naspavala od poroda, danas je dan da ju zamijene tata i starija djeca. Pustite mamu da spava i da se ustane kada sama to poželi. Vjerujte, nećete čekati dugo. Mama će ustati i prije no što se nadate pa, ukoliko se odlučite pripremiti joj fini doručak, ne gubite jutro…

‘Ja sam još uvijek prilično nova mama i najviše cijenim je dar sna. Najviše sam zahvalna suprugu kada preuzme brigu da odspavam malo duže i odmorim se’ – kazala je jedna mama.

Preuzmite čišćenje

Mame će biti sretnije od toga da im poklanjate razne darove da ih zamijenite u uobičajenim kućanskim poslovima. Umjesto petminutnog oduševljenja kod otvaranja poklona, darujte ju odmorom od čišćenja. Uz pomoć djece očistite cijelu kuću, za to će vam trebati sat do dva, dovoljno da mama pogleda film na televiziji, izađe na kavu s prijateljicama ili se opušta u pjenušavoj kupki…

Moj idealan dar za Majčin dan je da se moja cijela obitelj baci na čišćenje kuće bez raznih isprika. Da slože ormare, operu podove, usisaju, te možda skuhaju i ručak’ – napisala je jedna mama.

Skuhajte ručak

Još jedan posao koji svakodnevno pada, većinom, na leđa mama. Potrudite se da bar na majčin dan mame ne moraju dinstati, kuhati, mijesiti, peći…no, nemojte to zamijeniti odlaskom u restoran već osobnim angažmanom u kuhinji. Neke mame možda neće biti oduševljene da ručak ovisi o ‘šeprtljama’ i djeci no nedajte se. Osmislite radije jednostavan ručak i napravite sami nego da mama mora spašavat stvar.

‘Najbolji poklon koji sam dobila za Majčin dan je iznenađenje, obiteljski piknik uz rijeku. Nisam morala brinuti o ničemu. Suprug je pripremio hranu i piće, ponio dekice i krpe. Klinci su mi napravili i crteže iznenađenja. Sve što sam morala napraviti bilo je opustiti se i uživati’ – napisala je jedna mama na blogu.

Ostavite malo mamu na miru

Mame su neprekidno na udaru s brojnim pitanjima, bilo od djece, supruga, baka i djedova, susjeda…Svi stalno nešto traže, pitaju, trebaju. Posebno naporno mamama zna biti period kada djeca imaju od dvije do šest godina i kada su prepuna pitanja. Tate, izvedite djecu u dužu šetnju, zaigrajte se s njima u parku ili vrtu ili pogledajte s njima duži crtani. Neka se mama odmori od buke i zapita: Pa gdje su svi?

‘Prije no što sam postala majka mislila sam da Majčin dan želim provesti non stop s djecom. Sad kad sam majku, shvatila sam da je to posljednje što želim. Za Majčin dan, želim popiti šalicu kave, bez prekida. Želim sjediti u vrtnoj stolici i pročitati dobru knjigu da me nitko ne prekida malo više od pet minuta u komadu. Majčin dan je jedan dan u godini da majke zaslužuju da ih se cijeni za sve što čine bez da išta ili se smeta nikome’ – napisala je druga mama.

Druga mama je kazala: ‘Želim samo nekoliko minuta da se moj um odmoriti od stalne svijesti gdje mi je dijete i što on radi. Kad tata brine od djeci moja mama dužnosti odmara i odmara moje srce. Što je još važnije, nakon toga vratim se svježa i mogu se ponovno u najboljem izdanju posvetiti obitelji – kazala je mama.

 

Izvor slike: Philip Dean

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.