Istaknute teme Prehrana

Što kada beba zbog vrućine izgubi apetit?

izgubi apetit
Young mother with her little daughter at the beach by the ocean

Beba može zbog vrućine manje jesti, ali i izgubiti apetiti. Kako ga nanovo potaknuti?

Vrućina može biti čest razlog gubitka apetita, posebno kod beba. Svaki će se roditelj naravno zapitati, je li to u redu i dobiva li beba dovoljno hranjivih sastojaka? No, treba imati na umu da će se djetetov tek razlikovati od dana do dana, pa čak i od obroka do obroka. Nekad će tako vaše maleno jesti puno, a nekad će možda posve odbijati obroke.

Pokušajte ne brinuti previše ako dijete nije pojelo baš puno u jednom obroku ili na primjer, tog određenog dana. Ponekad je kvaliteta važnija od kvalitete.

Zato, potrudite se da kada dijete nešto i pojede, to bude zdrav i hranjiv obrok sa svime što mu treba. A, donosimo i nekoliko korisnih savjeta kako se boriti s vrućinom i nedostatkom apetita:

Neka bebi bude ugodno i udobno

Vrućina može i najbolje dijete učiniti razdražljivim i nervoznim. Ako mu je vruće i neudobno, sigurno mu neće biti niti do jela. Zato je prvi korak da ga rashladite. Raskomotite dijete i ostavite ga sam u peleni, vidjet ćete, uživat će! Također, možete lagano rashladiti sobu u kojoj beba boravi i u kojoj će jesti pomoću klime ili ventilatora. Imajte na umu da ne bi smjeli puhati ravno u dijete i da ne treba “pretjerati” hlađenjem.

Pobrinite se za tekućinu

Vrlo je važno da beba uzima dovoljno tekućine dok su temperature vani visoke jer se njezin mali organizam puno lakše pregrije nego u odraslih. Tekućina će ju spasiti od dehidracije i toplotnog udara.

Ako je vaša beba isključivo dojena, nudite joj dojku češće no inače, ako je žedna, što vjerojatno je, prihvatit će dodatne podoje. Uz dojenje bebi neće trebati voda, čak niti po vrućini, no ako želite, možete joj ponuditi i malo prokuhane vode.

Jede li beba adaptirano mlijeko i krutu hranu, nudite joj obavezno što češće vodu, i to prokuhanu i rashlađenu. Izbjegavajte pak davanje zaslađenih čajeva i voćnih sokova jer u sebi sadrže šećer, nisu zdravi, a u stvari niti neće ugasiti žeđ – neka vam odabir radije budu svježe voće ili kašica od svježeg voća.

Koliko god tekućina bila važna nemojte ipak pretjerati jer zbog previše tekućine djeca mogu odbijati drugu hranu jer će imati osjećaj punog želudca.

Promijenite jelovnik bebama na krutoj hrani

Ako ste primijetili da beba jede manje, možda biste joj trebali i ponuditi manje, no češće obroke. No, nikada nemojte dijete hraniti na silu, ako okreće glavu, igra se s hranom, pritom držeći usta čvrsto zatvoren, vašem mališanu je sigurno dosta!

Tijekom ljetnih vrućina birajte pak za svoj jelovnik laganu i lako probavljivu hranu – voće, lagane povrtne juhe, voće, povrće, kuhanu rižu…Izbjegavajte slatko, slano i prženo. Dobra ideja su ledeni voćni deserti napravljeni od smiksanog voća i jogurta te zaleđeni u obliku lizalica.

Što više kretanja

Istina, vrućina iscrpi, ali aktivna beba povratit će snagu, a usto, otvorit će joj se i apetit. Ako je baš prevruće za izlazak, šetnju ili igru u parku koje ćete inače uvijek birati u ranijim jutarnjim ili večernjim satima, bebu aktivnom možete održati i kod kuće.

Bazenčić ili kadica napunjeni vodom sjajni su za igru, gibanje ali i rashlađivanje!

I za kraj, svakako pripazite na znakove koje bi mogli upućivati ili dovesti do dehidracije, koje, ako uočite, trebate kontaktirati liječnika. A to su:

  • povraćanje
  • proljev
  • manjak urina
  • urin jake žute boje i neugodna mrisa
  • jako udubljena fontanela
  • vrućica

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.