Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Sredstva za dezinfekciju ruku dokazano su opasna za djecu

sredstva za dezinfekciju ruku

Sredstva za dezinfekciju ruku potencijalno su opasna za oči

Iako nam je rečeno da su sredstva za dezinfekciju ruku jedan od glavnih alata u borbi protiv COVID 19 virusa, ona su dokazano štetna za djecu. Prije svega, za njihove oči.

Kao što svi znamo, djeca su poprilično osjetljiva populacija kada su ruke u pitanju. Koliko god ih upozoravamo, pa čak i pokušavamo zastrašiti da ne stavljaju ruke u usta, one će s eu njima ipak naći. tak oda smo u slučaju pandemije pribjegli češćem korištenju vlažnih maramica, pranju ruku i korištenju sredstava za dezinfekciju.

Na kraju krajeva, ona su jako praktična, dolaze u pakiranjima svih veličina, a čini se vrlo pouzdanima.

No, kako prenosi CNN, jednom je studijom otkriveno kako dezinficijensi za ruke mogu djeci nanijeti više štete nego koristi. Posebno kada su u pitanju njihove oči. Istraživanjem je otkriveno da su djeca zadobila kemijske opekline nakon što su dezinficiranim rukama protrljala oči ili ih dodirnula na neki drugi način.

Tako je između 1. travnja i 24. kolovoza 2020. zabilježeno sedam puta više slučajeva djece čije su oči bile izložene opasnim kemikalijama u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine. Neki zabilježeni slučajevi bili su toliko teški da su djeca morala ići na hitnu operaciju radi presađivanja pre oštećene rožnice.

Razlog zbog kojeg su stručnjaci posumnjali upravo na sredstva za dezinfekciju ruku je taj što je najveći broj pogođene djece mlađi od 4 godine. Upravo to su djeca čije ruke najčešće završe u predjelu usta ili očiju.

Također, ako pogledate automatizirane dozatore koji su se počeli posvuda pojavljivati, po trgovinama i centrima, nalaze se na “savršenoj” visini da prilikom stiska mogu poprskati dječje oči. Odraslima su oni u razini struka, ali djeci, na žalost, upravo u razini očiju.

Roditelji mogu poduzet nekoliko mjera kako bi spriječili kemijske opekline i slične ozlijede. Na primjer, mogu poticati djecu da češće peru ruku umjesto da koriste sredstva za dezinfekciju. Djecu također treba informirati o načinu korištenja aparata koji sadrže dezinficijense kao i od njihove opasnosti te ih upozoravati da ne diraju rukama oči.

Također, pri pojavi bilo kakvih simptoma potrebno je brzo reagirati jer tako će se smanjiti mogućnost komplikacija.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.