Istaknute teme Za roditelje

Roditelji – spriječite stres i “izgaranje” zbog početka škole

početka škole

Stres zbog početka škole očekuje i roditelje i djecu

Školska zvona opet zvone, nakon dugog toplog ljeta slijedi povratak u vrtićke i školske klupe. A to znači – povratak u uobičajenu rutinu. Rano ustajanje, odvoženje djece u školu, kontroliranje zadaća, odlasci na razne vanškolske aktivnosti, roditeljski sastanci, lektire i svašta drugo.

Roditelje, čak više nego đake čeka žongliranje vremenom i obvezama te drugim izazovima obiteljskog, poslovnog i školskog života. A to već u vrlo kratkom vremenu može završiti takozvanim burnoutom, odnosno izgaranjem i pucanjem po šavovima.

Kako spriječiti da vas obveze i manjak vremena izbace iz takta?

Osmislite vrijeme za sebe – stavite za promjenu svoju dobrobit na prvo mjesto

Zbog roditeljstva često drugima (djeci) dajemo prioritet, a sebe stavljamo na zadnje mjesto. Tako je lako zanemariti svoje potrebe, ali uvijek se pobrinuti da tuđe budu zadovoljene. Stvaranjem vremena za sebe spriječit ćete izgaranje. Kako to učiniti? Nađite si hobi ili se posvetite aktivnosti koja vas veseli.

Može to biti i vrijeme tijekom kojeg ćete uživati u šalici čaja ili opuštenoj šetnji. Na kraju krajeva, nije važno, važno je imati nešto u čemu ćete uživati i pomoću čega ćete uspostaviti vezu sami sa sobom. I imajte na umu da briga o sebi nije luksuz, već nužda kako biste se mogli nositi sa svakodnevnim obvezama.

Nađite podršku u okolini

Pronalazak zajednice koja će vam pružiti podršku i razumijevanje ima jak utjecaj na mentalno zdravlje i samopouzdanje. Obratite se kolegama roditeljima, prijateljima ili grupama za podršku koje se mogu povezati s preprekama s kojima se susrećete. Dijeljenjem svojih iskustava, oslobađanjem potisnutih frustracija i uvidima u tuđe izazove njegujete osjećaj zajedništva koji vam pokazuje da niste sami na svome putu.

Napravite pauze: Osvježite um

Kad se školska godina zahukta, obveze će vas preplaviti, ali zapamtite da trebate i pauze kako biste zadržali zdrav razum. Bilo da se radi o nekoliko trenutaka za duboko disanje, kratkoj šetnji ili čak brzoj meditaciji, uzimanje pauza neophodno je za mentalno i emocionalno blagostanje. Koristite ove intervale kako biste se odmaknuli od kaosa, napunili baterije i vratili s obnovljenim osjećajem fokusa i otpornosti.

Shvatite da je nesavršenost sasvim u redu

Kao roditelj, prirodno je željeti se istaknuti u svakom aspektu svoje uloge. Međutim, perfekcionizam može biti plodno tlo za izgaranje. Umjesto toga, prihvatite nesavršenost kao sastavni dio roditeljskog putovanja. Shvatite da su zastoji i izazovi prilike za rast. Tretirajte se s istim suosjećanjem koje nudite svojoj djeci kada posrnu. Prihvaćanje vlastitih nesavršenosti ne samo da smanjuje stres, već i modelira zdrav način razmišljanja za vašu djecu.

Proslavite male pobjede

Usred užurbanih dana teško je primijetiti svoja postignuća, kad se uglavnom fokusirate na stvari koje su vas izbacile iz takta. Zato – odvojite trenutak da proslavite svoje male pobjede. Bilo da se radi o uspješnom upravljanju užurbanom jutarnjom rutinom ili pronalaženju kreativnog rješenja nekog izazova, ova postignuća zaslužuju priznanje. Slavljenje vaših trijumfa, bez obzira koliko se činili malima, može podići vaš moral i podsjetiti vas na sposobnost da se nosite sa svime što vam se nađe na putu.

Prioritet je komunikacija: Otvoreni dijalog s djecom

Škola je počela i svi imate manje vremena jedni za druge, no pobrinite se da komunikacija i dalje neometano teče i da često razgovarate s djetetom. Motivirajte ih da izraze svoje misli, brige i susrete. Ova praksa ne samo da jača vašu vezu, već vam omogućuje i pristup njihovim perspektivama.

Njegujući transparentan dijalog, njegujete okruženje podrške, dajući svojoj djeci jamstvo da će ih se slušati i razumjeti. To zauzvrat ublažava potencijalne okidače stresa i za njih i za vas.

Budite ljubazni sami sa sobom

Usred izazova roditeljstva i zahtjeva za povratak u školu, ne zaboravite biti ljubazni prema sebi. Priznajte da dajete sve od sebe, a to je više nego dovoljno. Baš kao što svojoj djeci pružate razumijevanje i suosjećanje, ponudite isto i sebi. Prihvatite praksu brige o sebi i njegujte vašu emocionalnu dobrobit, podsjećajući se da vam briga o sebi omogućuje da budete bolji sustav podrške za svoju obitelj.

Naučite biti fleksibilni i to će vas spasiti

Život je pun iznenađenja, a sezona povratka u školu nije iznimka. Prihvaćanje fleksibilnosti u vašem pristupu može uvelike smanjiti stres. Shvatite da se planovi mogu promijeniti i da se mogu pojaviti nepredviđeni izazovi. Prilagođavajući se mirnom i otvorenom načinu razmišljanja, osnažujete se za navigaciju neočekivanim zaokretima i zaokretima bez gubitka osjećaja ravnoteže i zdravog razuma.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.