Istaknute teme Učenje i rekreacija

Roditelji prvašića u iščekivanju: hoće li moje dijete upasti u najgori razred i dobiti najgoru učiteljicu/učitelja?

Ljetni odmori bliže se kraju i približava se početak školske godine. U iščekivanju su najviše prvašići ali i učenici petih razreda kao i srednjoškolci koji upisuju prvi razred. Svi oni dobit će nove učiteljice/učitelje, nastavnike, profesore, razrednike… Sve to stresno je i za roditelje koji još neznaju tko će djeci biti učiteljica/učitelj, razrednik i s kojom drugom djecom će biti u razredu.

Tko će biti učiteljica/razrednica?

I dok će neki roditelji reći da to nije važno, da će sve biti dobro, da su to samo djeca, drugi ne misle tako. Smatraju da kolektiv jako određuje i navike njihovog djeteta i da puno ovisi koju će učiteljicu/učitelja dijete dobiti.

Mnogi roditelji već su se i potrudili i preko nekih poznanika saznali tko će im djecu podučavati. Tu kruže i razne priče o učiteljima i nastavnicima, tko je dobar, tko je najbolji, a tko loš ili najgori. Mnoge učitelje prati glas kao stroge dok mnoge prati glas kao da su premekani, da malo od djece traže i da ne mogu uspostaviti kontrolu i autoritet nad djecom. Ako dijete ima posebne potrebe, roditelji se mogu brinuti hoće li mu učitelj pružiti podršku koju su mu potrebni za uspjeh.

Kao roditelj, teško je ne imati mišljenje o učiteljima no obično je najbolje zadržati te misli za sebe i dopustiti djetetu da gradi odnose sa svojim učiteljem i djecom bez uplitanja predrasuda roditelja – iako postoje, naravno, iznimke.

Kakav će biti razred – Kako se uopće biraju učenici?

Osim brige tko će biti učitelj/razrednik, roditelje brine i tko su druga djeca u razredu. Naime, škole troše puno vremena i truda na izradu popisa razreda koji će maksimizirati mogućnosti učenja učenika.

Školski psiholog je opisao kako to izgleda: Kad sam bio odgovoran za izradu popisa razreda, pogledao sam rezultate matematike i čitanja, preporuke za ponašanje, pohađanje nastave, učenike koji su u prošlosti imali poteškoća, učenike koji su u prošlosti stvarno dobro surađivali, studente s invaliditetom, studente sa zdravstvenim problemima, studente koji uče engleski jezik, studente koji su u nadarenom i talentiranom programu, učenici koji primaju višerazinske intervencije, njegovatelji koji mogu volontirati u učionici, osobnost učenika i učitelja, novi učenici, ravnopravni podijeljeni po spolu itd. Proračunska tablica koju sam koristio za zadatke u učionici jasno pokazuje da to nije bila odluka donesena bez vrlo pažljivog razmatranja! Također je bilo vrlo teško napraviti bilo kakve promjene nakon što su dodijeljene kako bi bilo pošteno između razreda – opisao je.

Dodao je da je to delikatno postići ravnotežu unutar razreda pokušavajući se uvjeriti da imate dobru mješavinu učenika koji su stvarno otvoreni i učenika kojima je možda potrebno malo više podrške u otvaranju.

Stvarno se trudite osigurati da je vaša učionica raznolika: učenici i djeca i tipovi osobnosti. Važno je imati na umu da vaša škola ima samo nekoliko razreda po razredu, možda čak i samo dva. Savršena ravnoteža talenata i temperamenta nije moguća – a za to postoje prednosti. Da bi naučilo raditi s drugima, vaše dijete mora imati interakciju s ljudima koji se razlikuju od njih i čije osobnosti mogu biti u sukobu s njihovi – istaknuo je psiholog.

Bez obzira na sve, savjetuje roditeljima da ne očajava u početku. Dajte stoga vremena i djeci i učiteljima i nastavnicima da se upoznaju, a ako bude stvarnih problema, razgovarajte sa školskim psihologom i ravnateljicom/em i skupa donesite najbolje odluke za dijete.

Treba li prebaciti dijete u bolji razred?

Ako ste dobili popis razreda ili ime razrednika i razmišljate o podnošenju zahtjeva za premještanje djeteta, evo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti prije nego što poduzmete mjere. Obično se čini da su roditelji čuli određene stvari o učitelju, možda od susjeda ili prijatelja. Često su to subjektivne misli i najbolje je stati na loptu i pričekati. Također se roditelji žale na dobivanje učitelja početnika što također nije opravdano. Iako nema sumnje da prva godina nastave ima svoje izazove, novi učitelji mogu ponuditi svježu, neizmorenu perspektivu i zaraznu energiju. Čak i ako su drugi učenici imali poteškoća s određenim učiteljem, to ne znači da će vaše dijete imati iste probleme. Provjerite podatke koje vam je netko rekao o učitelju koje su vam zasmetale

Ono što je jedno dijete doživjelo s učiteljem može se razlikovati od drugog. Nemojte pretpostavljati da će vaša djeca izgraditi isti odnos s učiteljem kao i njihov brat ili sestra ili drugi učenik.

-Osim ako se ne radi o stvarno ekstremnoj situaciji, moja je preporuka da se roditelji, umjesto da zatraže zamjenu prije početka školske godine, sastanu s učiteljem izražavajući zabrinutost i specifične potrebe svog učenika prije početka godine, te daju učitelju priliku da bude uspješan i priliku da učenik napreduje. Podučavanje naših učenika kako raditi s različitim osobnostima zaista je važno. Neće uvijek moći birati srednjoškolske trenere, cimere s fakulteta, kolege i šefove – savjetovao je jedan psiholog.

Također postoji mogućnost da će prekidač pogoršati problem. “Učenik bi mogao biti promijenjen u razred u kojem roditelj misli da će učenik biti uspješniji, ali mogu postojati čimbenici za koje roditelj ne zna, a koji bi mogli negativno utjecati na učenika. U isto vrijeme, bit će posljedica bez obzira na konačnu donesenu odluku, zbog čega je važno da se svaki slučaj razmatra na individualnoj osnovi.

Roditelji možda ne shvaćaju da ono što im se čini kao izolirani zahtjev može imati veće posljedice za školsku zajednicu. Drugi roditelji će saznati da je došlo do zamjene i početi postavljati slične zahtjeve.

Učitelji će također osjetiti utjecaj. “Oba učitelja vjerojatno će znati za zahtjev koji može izazvati negativne osjećaje prema roditelju i učeniku. Ako se promjena izvrši iz osobnog ili nepravomoćnog razloga, uskoro će uslijediti drugi zahtjevi i stvoriti obrazac nepovjerenja među nastavnim osobljem.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.