Istaknute teme Odgoj

Problemi u ponašanju djeteta koje ne biste trebali ignorirati

problemi u ponašanju

Problemi u ponašanju neće samo “proći”, potrebna je intervencija


Dijete vas stalno prekida dok pričate

Ako djetetu to dopustite, odrast će u uvjerenju da mu drugi moraju posvetiti pažnju kada priča i bit će vrlo frustrirano kada se to ne dogodi. 

Kako spriječiti?

Sljedeći put kada krenete telefonirati ili u posjet prijateljici, naglasite djetetu da ne želite da vas prekida dok pričate. Potom usmjerite dijete na neku aktivnost dok vi sudjelujete u razgovoru i za to iskoristite igračku koju neko vrijeme niste upotrebljavali, kako bi dijete za nju bilo zainteresirano. Ako vas pokuša prekinuti, tiho ga uputite da se ide igrati dok ne završite svoje. Također, dajte djetetu do znanja da neće dobiti ono što traži, ako to traži tako da vas ometa.

Pregrubo se igra

Ako ne intervenirate kada je dijete grubo u igri, do osme godine života to može prijeći u naviku koju će biti gotovo pa nemoguće izgubiti.

Kako spriječiti?

Agresivno ponašanje trebate sasjeći na licu mjesta. Dajte djetetu do znanja da niti jedna akcija tijekom koje povrijedi drugu osobu nije prihvatljiva. Prije idućeg susreta s prijateljem ili drugom djecom, podsjetite dijete da ne smije biti grubo i pomozite mu da nađe način kako izbaciti agresiju i najavi kada ga spopadne ljutnja.

Pravi se da vas ne čuje

Ako djetetu morate više puta ponoviti da nešto napravi, dajete mu do znanja da je ono glavno, a ne vi.

Kako spriječiti?

Nemojte se dovikivati s djetetom, nego stanite ispred njega i jasno i glasno mu recite što želite da napravi. Pažnju mu možete skrenuti i ako ga zazovete po imenu, dotaknete rame ili utišate televiziju dok pričate. Još jedna od metoda je uvođenje sankcija – ako se dijete pravi da ne čuje – pročitajte mu jednu slikovnicu manje prije spavanja ili mu ukinite jedan crtić.

Uzima bez pitanja 

U redu je da je dijete samostalno i da može uzeti neke stvari, ali ne i da kontrolira aktivnosti koje biste vi trebali.

Kako spriječiti

Osmislite mala kućna pravila koja ćete djetetu često ponavljati. Ako dijete napravi nešto što ne bi smjelo – na primjer upali TV bez vašeg dopuštenja, recite mu da ga ugasi i da vas mora pitati prije nego to učini.

Bezobrazno je

Koluta očima, odbrusi vam, često govori da nešto neće…mnogi roditelji ovo ignoriraju jer misle da je faza koja će proći. No, što se dogodi, dijete krene u školu i roditelji su iznenada prozvani zbog problematičnog ponašanja kojem se čudom čude.

Kako spriječiti?

Pobrinite se da dijete bude svjesno svoga ponašanja, ali ne tako da se osjeća loše, već da spozna kako izgleda i zvuči kada se ponaša neprimjereno. Ako to ne pomogne, odbijte interakciju dok se ne počne pristojno ponašate.

Preuveličava 

Ponekad se ne čini kao prevelik problem kada dijete malo pretjeruje i preuveličava kako bi stvari izgledale bolje, no to može prerasti u opasnu naviku.

Kako spriječiti?

Upozorite dijete da ne bi trebalo govoriti ono što nije istina. Jer kada jednom bude govorilo istinu, nitko neće povjerovati. Pogledajte koji su motivi za laganje, Uvijek pomaže djeci ispričati priču o dječaku koji je zvao vuka iako vuka u stvari nije bilo, a kada se pojavio, nitko mu nije došao pomoći jer mu nitko nije vjerovao.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.