Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Pripremite se za kupanje bebe u ovih 10 koraka

Prvo kupanje može se činiti kao nešto jako zahtjevno zbog čega ćete se stresirati više nego što je potrebno.

Kupanje bebe bit će puno lakše i zabavnije ako sve pripremite na vrijeme jer kada krene kupanje bebu ne smijete ostaviti samu

Beba se čini tako malom i krhkom, a vi samo razmišljate što sve može poći po zlu. Držite se ovih koraka i kupanje, prvo, pa i svako slijedeće bit će puno lakše i zabavnije:

Prikupite sve što vam treba 

Neće biti dobro ako kupanje krene, a vi shvatite da nemate sapun ili termometar. Zato, sve što će vam trebati skupite i poredajte ispred kade te izvršite inspekcijski nadzor.

Što imate na sebi?

Obucite nešto u čemu se osjećate ugodno i u čemu ćete biti fleksibilni i opušteni. Vaša odjeća mora biti udobna i bebi ako ćete ju izvući i privinuti uz sebe. Dakle, izbjegavajte gumbe, patentne zatvarače, šljokice i slično prilikom kupanja. također, odaberite tkaninu koja se brzo suši. Ne zaboravite skinuti nakit.

Provjerite temperaturu vode

Bebina koža osjetljivija je od kože odraslih. Dakle, temperatura koja bi vama možda bila ugodna i topla, bebi može biti prevruća. Svakako se poslužite termometrom umjesto prstom te prilagodite temperaturu između 36 i 38 stupnjeva. Ako ne raspolažete termometrom, poslužite se laktom jer on je osjetljiviji dio tijela od prsta.

A sad, u kadu

Prvo uronite bebine noge, a potom gornji dio. Jednom rukom pridržavajte bebina leđa, vrat i glavicu, a drugom ju kupajte. Nemojte ju početi močiti dok niste postigli idealan položaj i “učvrstili” poziciju. Vodu možete polijevati rukom ili šalicom. Nemojte da voda ide po bebinim ustima, očima ili ušima.

Sapunanje

Koristite li sapun prilikom kupanja, neka bude blag i dermatološki ispitan. Nasapunajte ruke, noge i trbuh. Nakon što se oprali ta područja nježno pridignite bebu kako biste oprali leđa. Nemojte ju nipošto okretati na suprotnu stranu. nemojte prati bebino lice. Nježno ga očistite mokrom krpicom. Ne zaboravite oprati mjesta na kojima se nakuplja znoj kao što je iza ušiju, između nožnih prstića te pazuhe.

Operite kosu

Kada krenete s pranjem kose, nagnite bebinu glavu malo unatrag, ali lagano i oprezno. Pazite da bebu ne dovedete u neugodan položaj. Istisnite malo šampona na svoje dlanove te ga lagano umasirajte u bebinu glavu. Kosu možete isprati uz pomoć šalice, a tom prilikom zaštitite bebine oči i uši. 

Brisanje

Osušite dijete odmah nakon kupke i provjerite da ste ga dobro obrisali. Kada ga zamotate u ručnik, pazite da ne prekrijete lice. Kosu nježno istrljajte ručnikom jer je bebina kosa tanka i slaba. 

Koristite ovlaživač

Bebina koža tijekom kupanja gubi vlagu, što znači da se može brzo isušiti i ispucati. Dok neka područja treba dodatno navlažiti, druga treba održavati suhima kako se ne bi stvorila infekcija. Dakle, dobro obrišite područje genitalija, pazuha i vrata, a za potencijalno suha područja nabavite blagu hidratantnu kremu.

Na redu je pelena

Pelenu namjestite ispravno, tako da bebi bude udobna i ne zateže ju. Ipak, mora biti dovoljno čvrsto stegnuta kako ne bi propuštala. 

Oblačenje

Bebu obucite u prozračnu, udobnu odjeću. Ne koristite odjeću koja će drastično utjecati na povećanje bebine temperature. 
Inače, stručnjaci napominju kako bebama nije potrebno svakodnevno kupanje, pa to svakako imajte na umu. 

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.