Istaknute teme Odgoj

5 navika koje roditeljstvo čine lakšim

Usvojite “zdrave” roditeljske navike koje će vam olakšati svakodnevni obiteljski život i komunikaciju.

Bez prve podrške roditeljstvo jednostavno može biti previše izazovno

Možda neke već imate, a neke pak odlučite stvoriti nakon čitanja:

Sastanite se kao obitelj svakog tjedna

Ako već nemate uobičajene tjedne obiteljske sastanke, mogli biste započeti ovu tradiciju i to iz više razloga. možete pretresti teme o tome što je u tjednu iza vas proteklo dobro, a što ne, što ste stigli obaviti, a što niste. Kada svi iznesu svoje priče, mišljenja i ideje, obiteljska povezanost jača.

Kada obitelj zajedno radi na problemima, djeca uče djelovati kao tim, ali i raditi na problemima, jednako kao i komunikaciji. Kraj sastanka možete iskoristiti da pohvalite nekog člana obitelji ako je to zaslužio. Nakon lijepih riječi svi se osjećaju bolje, a odnosi u kući su zdraviji.

Budite jasni i dosljedni

Mnogi problemi u roditeljstvu nastaju jer djeci nisu jasno postavljene granice niti su roditelji dosljedni u provođenju svojih odluka. Govoriti djeci da ne što prestanu raditi samo je pola discipline, a zašto treba prestati, to djeci u stvari ostaje nejasno. Dakle, ako im ne pokažemo smjer, teško da će oni krenuti pravcem kojim roditelji priželjkuju. Ako postavljene grnice nisu čvrste, oni će ih možda i probiti samo da bi došli do cilja onim putem kojeg su sebi zacrtali da je dobar i pravi. No, dosljednost i jasne granice mogu riješiti unaprijed puno svađa i problema. Također, pokazivanje boljeg načina kako nešto napraviti isto olakšava svaku situaciju.

Nađite oslonac

Bez prve podrške roditeljstvo jednostavno može biti previše izazovno. Ovo nije posao u kojem se trebate osamiti i osloniti samo na sebe. Naime, žrtvovanje svog psihičkog i fizičkog blagostanja za djecu ne čini nas dobrim roditeljima, važno je podijeliti teret. Hoće li to biti šira obitelj, novi prijatelji koji dijele vaše stavove ili stari prijatelji, odlučite sami. možda se, recimo, jako dugo nećete pošteno naspavati, ali ako imate ljude koji će vas iskreno i sa zanimanjem saslušati, sve je u stvari puno lakše i ljepše.

Osmislite dnevni ritam

Iako možda zvuči prestrogo isplanirati cijeli dan i neke detalje u danu, imati ustaljeni dnevni ritam nije uopće tako loša ideja. Naime, djeci odgovara znati što toga dana mogu očekivati, koje su im obveze, zadaci, a kada slobodno vrijeme. Dnevni ritam stvara stabilne temelje kao i sigurnost. Usto, djeca postanu svjesna da je ritam na neki način “šef” pa se lakše prilagođavaju  – znaju da nakon večere slijedi kupanje, pa čitanje priča i potom odlazak u krevet. Manja je vjerojatnost da će se pobuniti protiv nečega ako znaju da je “to tako”. 

Držite se rutine

Ovo je slično dnevnom ritmu, ali nikada dosta napominjanja koliko je rutina u stvari bitna i potrebna. No, rutina nije samo znati što nas očekuje, to su i točke povezanosti s članovima obitelji tijekom dana. Slatki rituali uz uspavljivanje, čavrljanje za vrijeme večere, sve nam to služi da se vratimo i približimo jedni drugima unatoč napornim dnevnim obvezama. No, uz povezanost i saznanje o onome što nas očekuje – mir doma, večernje opuštanje, lakše je izdržati sve izazove s kojima se susrećemo. 

foto: pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.