Istaknute teme Odgoj

Polazak djeteta u školu – uz ove savjete olakšajte prvašićima odlazak u novu sredinu i pripremite ih na stalne obveze

prvi dan škole

Autorica: Gordana Galetić, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeutkinja (ECP), edukatorica za roditelje i stručnjake, bračna savjetnica – www.centarsreca.hr

Polazak djeteta u školu poseban je trenutak u životu svake obitelji! Zato je bitno da to razumiju i roditelji i dijete te da za tu značajnu stepenicu u odrastanju na vrijeme pripreme i dijete, ali i sebe te ostale članove obitelji. Važno je također na taj događaj gledati pozitivno i takav stav prenijeti i na budućeg prvašića.

Ako niste sigurni kako na školu pripremiti dijete, porazgovarajte s učiteljicom, pedagogom ili drugom stručnom osobom

– Upis u osnovnu školu predstavlja prekretnicu za dijete, ali i za roditelje. Osobito ako im je to prvi prvašić. No, ako imaju stariju djecu, onda znaju da kretanje u školu drugog djeteta može biti novi izazov. Taj izazov može biti pun zajedničkog uzbuđenja i radosti. Ponekad, međutim, može donijeti i probleme. Ipak, dobro je znati da ih možete do određene mjere spriječiti i ublažiti vlastitim utjecajem – kaže Gordana Galetić, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeutkinja i edukatorica za roditelje i stručnjake koji rade s djecom.

Najbolje bi bilo dijete početi nježno pripremati za školu već tijekom ljeta, dakle prije početka nastave kako bi dijete bilo spremno za nove izazove i radosti škole.

– Roditeljska uloga nije laka, a odgoj djece jedna je od najizazovnijih i najljepših uloga u našem životu. Svi se roditelji nerijetko nalaze u dilemama, nisu sigurni kako postupiti. Ako roditelji nisu sigurni kako na školu pripremiti dijete, dobro bi bilo o tome porazgovarati s učiteljicom, pedagogom ili drugom stručnom osobom – preporučuje Gordana Galetić, voditeljica Centra za osobni i profesionalni razvoj „Sreća“. 

Savjeti za roditelje prvašića Gordane Galetić:

 • RAZGOVARAJTE O ŠKOLI
  Govorite djetetu o lijepim trenutcima koji ga u školi očekuju. Spomenite i to da neće uvijek biti lako odnosno da će biti potrebno uložiti trud, ali naglasak svakako stavite na lijepe i ugodne događaje.
 • VJERUJTE U DIJETE
  Pokažite i recite djetetu da znate da će se snaći i neka se osjeti da imate povjerenja u nju/njega.
 • ODVEDITE DIJETE U ŠKOLSKO DVORIŠTE
  Prošećite oko škole, sjednite na klupicu, zavirite kroz prozor, govorite o tome što vidite s radoznalošću i radošću.
 • DOZVOLITE DA VAM DIJETE POKAŽE OSJEĆAJE
  Dobro je da vam dijete pokaže ako je uplašeno, veselo, tužno, ako mu je teško… Najprije saslušajte što vam dijete govori, pitajte čega se boji, pokažite razumijevanje i da prihvaćate osjećaj koji pokazuje. Nakon toga ohrabrite dijete.
 • NE PLAČITE PRED DJETETOM U VEZI ŠKOLE
  Dijete tada može pomisliti da je škola nešto strašno. Inače je pokazivanje osjećaja pred djetetom važno i potrebno, kao i iskreno objašnjenje kako se osjećamo i što se dogodilo (način i intenzitet potrebno je uskladiti s dobi i zrelošću djeteta). Tako dijete uči od roditelja da su svi osjećaji važni i u redu te kako pokazivati osjećaje. Međutim, plakanje u vezi s polaskom djeteta u školu je drugačije. Naime, u tom slučaju se dijete može uplašiti škole, a to može imati nepoželjne posljedice za djetetov doživljaj školi te otežati polazak i uspjeh.
 • OMOGUĆITE DJETETU DA SE DRUŽI S DRUGOM DJECOM PRIJE POLASKA U ŠKOLU
  Polazak škole za dijete je velika promjena. U tu promjenu često ulazi i upoznavanje i okruženost većim brojem djece nego što je dijete dotad naviklo. Zato je važno da se prije polaska u školu, osobito ako nije išlo u vrtić, dijete druži, razgovara i igra s vršnjacima i grupama vršnjaka. Pokušajte organizirati da upozna još nekog od svojih budućih prijatelja iz razreda. Također, omogućite djetetu da bude samostalnije. Osigurajte da ne bude stalno uz vas da ne bi imalo poteškoća s odvajanjem pri odlasku u školu. Neka ponekad bude bez vas s bakom, rođacima i drugim odraslima kojima vjerujete.
 • KUPOVINU ZA ŠKOLU OBAVITE ZAJEDNO
  Radosno povedite dijete u kupnju torbe i drugih osnovnih potrepština. Unaprijed djetetu dajte uputu o tome što je važno – primjerice veličina i težina torbe, a zatim mu/joj dozvolite da izabere torbu kakvu želi unutar zadanih kriterija. Dobro je prodavače zamoliti da izvade sve torbe koje odgovaraju kriterijima i cijeni koju želite potrošiti, kako bi dijete lakše i s užitkom razgledalo.
 • RAZGOVARAJTE S UČITELJICOM I DRUGIM DJELATNICIMA ŠKOLE
  Opušteno i nasmiješeno pozdravite i popričajte sa zaposlenicima škole. Tako će dijete uvidjeti da učiteljici/učitelju i djelatnicima škole vjerujete i da se lijepo slažete s njima, pa će i ono imati povjerenja u učitelje i školu.
 • NE GOVORITE RUŽNO O UČITELJICAMA I ŠKOLI
  Postupate li tako, dijete će preuzeti vaš stav, pa se može još više bojati.
 • AKO DIJETE PLAČE ILI ODBIJA ŠKOLU, NE ODUSTAJTE!
  Nastavite koristiti već navedene upute. Posebice ne pokazujte brigu i vjerujte u svoje dijete, tada će i ono vjerovati u sebe. Vjerujte da će se dijete snaći. Sva djeca se prije ili poslije snađu!
  Prilagodbu stvarajte postepeno. Igrajte se u blizini škole. Nakon nekog vremena, ukoliko je moguće, okupite ekipu djece i igrajte se u školskom dvorištu. Nakon nekoliko dana takve igre, povedite dijete u obilazak škole, sada nema nastave te bi trebalo biti moguće uči u hodnik i malo razgledati.
  Znajte da će biti još gore ako odustanete. Poštujte postupnost, budite nježni a uporni!
 • POMOZITE DJETETU DA STEKNE RADNE NAVIKE I DA REDOVITO PIŠE ZADAĆU I UČI
  Vrlo je važno da dijete razvije radne navike od samog početka, dakle od prvog razreda. Tada će mu učenje u kasnijoj dobi biti prirodno i redovno. Važno je da ne vršite pritisak na dijete, da ga ne kritizirate, ne uspoređujete i ne omalovažavate. Riječi “kako to ne možeš”, “ništa ne možeš sam/-a”, “smotan/-a si” “kako si to nacrtao/-la” i slično mogu razviti u djeteta nisko samopoštovanje i samopouzdanje, a mogu ga i odbiti od škole i učenja.

  Ohrabrujte ga, potičite i skrbite za dijete! Ako ne želi učiti, dogovorite se do kada će se igrati i odmarati, a zatim u dogovoreno vrijeme ozbiljno i dosljedno očekujte da uči i obavi zadatke. Bez ruganja, bez pritiska, omalovažavanja i vike, samo mu pomozite da kroz vaš čvrst pogled, ozbiljan i miran ton glasa ozbiljno shvati obaveze.

  Pomažu i rečenice: „Kada dovršiš zadaću, možeš se ići igrati“ (uvjet je da ju roditelji dosljedno primjenjuju), „Ako si umorna, 10 minuta odmori (mlađoj djeci pokazati gdje treba biti kazaljka na satu) pa nastavi“.

  Ovisno o dogovoru s učiteljicom, pomozite mu u učenju, ali nipošto ne pišite zadaće umjesto djeteta (što neki roditelji rade). To šteti njegovom samopouzdanju, razvijanju sposobnosti, radnim navikama i, na koncu, školskom uspjehu.

Želim Vama i Vašem prvašiću lijepe trenutke u novom razdoblju života i uživanje u odrastanju. Ako pak želite naučiti više, a posebice životno važne teme poput kako jačati samopoštovanje i samopouzdanje djeteta, pripremiti dijete na izazovne situacije, kako rješavati konflikte i emocionalno nabijene okolnosti, priključite se brojnim polaznicima naših predavanja i radionica.

Više o temama i terminima nalazi se na linku: https://centarsreca.hr/za-roditelje-vrtice-i-skole/

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.