Istaknute teme Odgoj

Pogledajte kako se ovi roditelji bore sa spolnim stereotipima okoline prema muškoj djeci

spolnim stereotipima

Spolnim stereotipima okoline izvrgnuti smo od rođenja


Kada dobijemo djecu, htjeli ili ne htjeli, počinjemo i sami sterotipizirati. Dječacima nećemo kupiti ružičaste bodyje, kao što niti djevojčice neće nositi majice s autićima. Vjerojatno smo pazili i na boju bočica, duda, kolica i dekica. Dok su nam neke boje kao žuta, zelena i smeđa unisex, pa mogu proći i za mušku i žensku djecu, sve nijanse plave rezervirane su uglavnom za dečke, dok su ružičasta, ljubičaste i crvena “ženske boje”.

Kada djeca malo odrastu ne žele ni “primirisati” predmetima s likovima likovima iz crtića koje voli suprotan spol, pa tako male djevojčice nisu oduševljene tanjurićima i čašama sa likovima Spidermana ili Jurića, dok se dječaci užasavaju svega s princezama, vilama i cvjetovima.

Pokloni koje djeca dobivaju od drugih, od rođenja su spolno podijeljeni, osim naravno, onih univerzalnih, a stereotipima nastavljamo ugađati i kasnije u životu jer se “tako od nas očekuje”.

Martine Zoer, jedna američka mama, koja ima liniju dječje odjeće “antistereotipne ponude”, kao na primjer ružičaste majice i za dječake i za djevojčice, nedavno je suočena  s brojnim kritikama kako takvom odjećom “djeci krade njihov spol”. Stoga se Martine odlučila upustiti u bitku sa spolnim stereotipima, pokrenuvši kampanju “Još uvijek dečko”, u kojoj je objavila niz slika svoga sina sa “ženskim detaljima” na Instagramu, čime je željela pokazati da djeca mogu imati širi spektar interesa od onoga kojeg im okolina nameće.

– Počela sam stavljati hashtagove #Još uvijek dečko kraj svake slike, kao način da ljudima poručim da je dečko u ružičastoj majici ili s lutkom još uvijek muško biće, bez obzira na izbore odjeće ili igračke. Uskoro su i mnogi drugi roditelji počeli na Instagramu objavljivati slike svoje djece sa istim hashtagovima, čime su pokazali da me podržavaju – istaknula je Martine, koja je na kraju otvorila profil na Instagramu na kojem svi istomišljenici mogu staviti slike svojih dječaka kojima se bore protiv stereotipa koje njihovim sinovima nameće okolina.

Evo kako izgleda dio tog Instagram profila i borbe sa spolnim stereotipima:spolnim stereotipima

spolnim stereotipima

spolnim stereotipima

56abd7591f00007f00216f81

spolnim stereotipima

56abdb711a00002d00ab1a14

56abdbd21f00007f00216f96

56abdc001a00002d00ab1a17

foto: makelessnoise i Tom Conger

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.