Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Paste za zube s okusima: jesu li sigurne za djecu?

paste za zube s okusima

Paste za zube s okusima su sigurne, samo treba obratiti pažnju na sastojke

Djeci se na tržištu nudi vrlo široka paleta pasti za zube, a neke od njih su i vrlo zanimljiva okusa. Maline, jagode, , lubenice, borovnice…s pravom se pitate jesu li te paste zdrave i djelotvorne jednako kao što su mirisne?

Krenimo prvo s higijenom zubića po dobi. Stručnjaci predlažu da se zubi njeguju od izbijanja prvog, ali samo s mekanom četkicom namočenom u vodu. Nakon 18 mjeseci, može se početi koristiti pasta za zube na četkici, ali samo sićušna kap, nje potrebno više od toga.

Količina

Djeca starija od tri godine mogu na četkicu istisnuti količinu paste u veličini zrna graška.

Fluor je važan sastojak u pastama zato što jača zube i čini ih otpornijima na karijes, no trebate paziti da ne pretjerate u količini. Tada može doći do dentalne fluoroze, staja koje može dovesti do promjene boje zuba. Simptomi fluoroze su zubi grube i neravne površine s bijelim i smeđim točkicama.

Neki odrasli i djeca alergični su na fluor pa su zato na tržištu ponuđene brojne paste bez tog važnog sastojka. U slučaju alergije, svakako se treba posavjetovati sa stomatologom.

Okus

Paste za zube napravljene posebno a djecu osim raznovrsnih okusa odlikuju se i šarenom, primamljivom ambalažom. Mogu se čak naći i veganske dječje paste te one čiji sastojci nisu testirani na životinjama. Postoje dječje paste za zube napravljene od sastojaka kao što su goji bobice.

Postoje i one koje imaju okus rođendanske torte ili frapea od banane. Takvi okusi namamit će svak odijete, čak i ono koje je dosta izbirljivo kada je pranje zubi u pitanju.

No, paste s okusima imaju prednosti i nedostatke.

S jedne strane, sladak i zanimljiv okus olakšat će posao pranja svakog jutra i večeri. Mnoga djeca ne podnose tradicionalni okus paste za zube koji osvježava. No, zato će uživati ako po njihovim zubima klizi jagodica bobica ili nešto slično.

Također, trebate odmah znati da su paste s okusom jednako sigurne kao i sve druge. Jedino na što trebate paziti je da ne pretjerate u količini i da dijete više paste “pojede” nego što će iskoristiti na pranje.

Najveći nedostatak ukusnih pasti za zube je taj što su napravljene bez fluora. Dugotrajno korištenje stoga može, upozoravaju stručnjaci, oštetiti zubnu caklinu te pridonijeti kvarenju i stvaranju karijesa.

Dakle, dok god stomatolog vašeg djeteta preporuča korištenje paste s fluorom, važno je osigurati zubnu pastu upravo s tim sastojkom.

Nije nemoguće naći pastu koja ima dobar okus i fluor, samo treba obratiti pažnju na sastojke prije nego poletite udovoljiti djetetu kupujući okus žvakače gume.

Na što paziti pri odabiru

Ne kupujte djeci paste za zube koje su reklamiran eda izbjeljuju. Djetetu ne treba izbjeljivanje, a te paste su dosta jake i abrazivne.

Također, izbjegavajte paste sa sastojkom koji se zove sodium lauril sulfat jer on može utjecati na pojavu afti. Naime, dječje oralno područje jako je osjetljivo, a djeca u dobi od tri godine ne trebaju tako invazivan sastojak u svojoj pasti.

I na kraju, izbjegavajte paste s esencijalnim uljima koja su čest sastojak posve prirodnih pasti za zube. Ta esencijalna ulja trebala bi zamijeniti fluor i djelovati antibakterijski, ali nisu sve bakterije u ustima djeteta loše da bi ih trebalo “ubiti”. Neke od njih u stvari pomažu djetetu da se obrani od karijesa.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.