Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Opasne baterije: udvostručen broj ozljeda kod male djece!

baterije

Najopasnije su male baterije u obliku gumba

Ozlijede baterijama kod djece udvostručile su se, pokazuje jedno istraživanje te nas time upozorava da igračke s baterijama, daljinski upravljači ostavljeni u blizini djece, mobiteli i slične stvari, nisu bezazleni.

Naravno, može se gledati na to da se broj ozljeda povećao jer danas imamo više stvari i igračaka na baterije nego ikada prije, no vrijeme je da se roditeljima skrene pažnja na te manje očite opasnosti koje vrebaju najmlađe.

A kada kažemo najmlađe, to doista i mislimo jer istraživanjem je otkriveno da su najčešće žrtve takvih ozljeda petogodišnjaci te mahom i mlađa djeca.

Istraživanje je obuhvatilo razdoblje od 210 do 2019 godine te dolazim odo saznanja da je na primjer u SAD-u svakih 75 minuta jedno dijete dovezeno u Hitnu upravo radi ozljede baterijom. Od toga je 85 posto slučajeva povezano s malim baterijama u obliku gumba što navodi na zaključak da suih djeca vjerojatno progutala.

U provedenoj studiji 84 posto malih pacijenata ima pet ili manje godina. Navedeno je da što su djeca bila manja, ozljede su bile ozbljnije.

U ranije provedenoj studiji na istu temu, koja je obuhvaćala razdoblje od 1990. do 2009., zabilježeno je da je 7 posto svih posjeta Hitnoj zbog nesreće s baterijama završavalo hitnim prijemom u bolnicu. Sada je taj postotak hospitalizirane djece također narastao, i to na 12 posto.

Najveća opasnost na koju upozoravaju stručnjaci je ta da progutana baterija može jako opeći jednjak što može dovesti do ozbiljnih medicinskih stanja, pa čak i smrti.

Iako mnogi roditelji misle da bi se posljedice vidjele odmah, stručnajci upozoravaju da to nije tako. Do prvih simptoma nakon guanja baterije može doći i nakon dva sata, stoga je potrebno odmah reagirati, ako roditelj primijeti ili posumnja da je dijete progutalo bateriju.

Također, apelira se na njih da kontroliraju i redovito pregledavaju dječje igračke koje sadrže baterije. Svaki olabavljeni poklopac ili čavlić koji nedostaje mogu predstavljati potencijalnu opasnost te to treba imati na umu.

Druge uređaje koji sadrže bateriju, a nisu za dječju igru, treba odložiti izvan dohvata djece i otkloniti svaku moguću opasnost.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.