Edukacija i savjeti Istaknute teme

Naučite djecu što da naprave ako se izgube

Kada shvate da su se izgubila, djeca često u potrazi za roditeljima znaju odlutati toliko daleko da samo otežaju roditeljima svoj pronalazak

izgube

Važno je predvidjeti svaki scenarij u odrastanju pa naučite djecu što da naprave ako se izgube


Ovo je noćna mora svakog roditelja, a vjerojatno niti djeci u toj situaciji nije niti najmanje ugodno. Najbitnije je ne smišljati odmah crne scenarije, već postupiti mirno i najvjerojatnije će se sve sretno završiti.

Iako mnogi roditelji misle da se to njima niti u kojem slučaju ne može dogoditi, dok drugi ne žele na gubitak djeteta niti pomisliti, važno je predvidjeti svaki scenarij i imati na umu koliko je točno ono  staro “nikad ne reci nikad”.

Stoga, naučite djecu što da naprave ako se izgube, a u tome vam možda mogu pomoći iduće upute:

Vaše ime i telefonski broj

Većina djece ispod tri godine će na pitanje “Kako ti se zovu mama i tata?”, odgovoriti: “mama” i “tata”. Malo tko će znati reći ime i prezime roditelja,  a ako i znaju, teško da će to podijeliti sa strancem i to u trenutku kada su uspaničeni.

Važno je da ovu situaciju izvježbate s njima i “opremite” ih znanjem kako da postupe u slučaju da se izgube. Dakle, neka nauče reći vaše ime  i prezime te po mogućnosti i broj telefona kojeg će lakše zapamtiti ako od njega napravite pjesmicu. Nekoliko puta tijekom tjedna “zaskočite” dijete s pitanjem što će reći i napraviti ako se izgubi.

“Pristupi nekoj odrasloj osobi, policajcu, djelatniku u kiosku ili trgovini, reci da si se izgubio, kako ti se zovu mama ili tat ai njihov telefonski broj.”  I to je uglavnom to.

Ostani blizu svog “sigurnog odraslog”

Naučite dijete da iako ga vi možda ne možete tako lako vidjeti u gomili jer je malo, neka ono svakako pogledom pokuša zadržati vas i neka uvijek prati gdje ste. Ovo je već jako dugo godina osnovna prevencija da se djeca ne izgube.

Ostani na mjestu i viči

Kada shvate da su se izgubila, djeca često u potrazi za roditeljima znaju odlutati toliko daleko da samo otežaju roditeljima svoj pronalazak. Savjetujte dijete, da ako vas je izgubilo iz vida, ostane na mjestu i počne vas glasno dozivati. Izvježbajte to glasno dozivanje kod kuće, jer djeca nemaju naviku raditi tako nešto, pa im može biti neugodno vani vikati iz sveg glasa.

Potraži nekoga koga ćeš zamoliti za pomoć

Kao što smo već spomenuli, treba naći osobu od povjerenja koja će brzo reagirati. Ako na vidiku nema policajca ili nekog zaštitara, naučite dijete da pristupi majci koja ima dijete u kolicima ili malu djecu, jer će ona znati i umiriti dijete, a vjerojatno se radi o osobi od povjerenja koja neće nauditi vašem djetetu.

Ne paničari jer ćemo te pronaći

Većina djece se tijekom života barem jednom izgubi, ali to je za njih i dalje traumatičan događaj. Naučite dijete da ne paničari i da će na kraju, iako se njima trenutci bez roditelja čine kao vječnost, biti pronađeno. U stvari, vrlo su rijetki i ekstremni slučajevi kada se djeca ne pronađu, pa stoga potaknite dijete da ostane pribrano u potencijalnoj kriznoj situaciji, a nakon što ga pronađete nikako nemojte biti strogi i vikati jer je i ono preživjelo veliki stres.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.