Edukacija i savjeti Istaknute teme

Mali vrtlari – dopustite djeci da vam pomognu presaditi cvijeće

presadite cvijeće

Kada ste posljednji put presadili cvijeće u kući? Ako se ne sjećate, pravo je vrijeme da to učinite već ovog vikenda i to uz pomoć svojih mališana. S jedne strane djeci ćete dati zanimaciju i kvalitetno ćete provesti zajedničko vrijeme, možete ih podučiti o važnosti očuvanja prirode, a s druge strane, obavit ćete koristan kućanski posao.

Presaditi cvijeće mogu i djeca, pretvorite taj posao u zanimljivu igru

Za početak kupite vreću zemlje i glinene kuglice za dekor kantice te pripremite i plastičnu vreću ili stare novine koje ćete prostrijeti na kuhinjskom podu i ondje obaviti sve prljave radnje.

Potom donosite cvijet po cvijet,  a mališani neka krenu u pražnjenje kantica. Otvorite vreću sa zemljom pa dok vi obrezujete  korijenje djeca neka napune do polovice stare kantice. Potom vratite cvijeće, a usput djeci objasnite dijelove biljke: korijen, stabljiku, krošnju, odnosno cvjetne grane, listove i cvjetove. Za kraj neka djeca sama dopune kantu zemljom i malo pritisnu rukama.

Dajte djeci da postave i ukrasne kuglice za pokrov cvijeća, a za kraj im dajte u zadatak da cvijeće i zaliju vodom. To mogu učiniti iz plastične čaše, boce ili dječje polivače.

Osim presađivanja u nove kante, to možete učiniti i u postojeće kante na kojima možete nacrtati razne ukrasne dekore. Tako se možete poigrati bojama i od starih kanti napraviti prave šarene mamce za svačije oči pa umjesto nove kante radije kupite boje kojima ćete moći šarati po plastičnim ili metalnim posudama crtajući s djecom cvjetove, pruge, leptiriće, zečiće, duge…

Cvijeće ne morate nužno presaditi ni u kantice već dobra može biti i stara dječja gumena čizmica kojoj morate samo probušiti rupu na đonu, a dobra posuda može biti i stara plastična boca koju možete jednostavno probušiti i s istim bojama joj dati šareni izgled.

Budući da se u stanu biljke mogu saditi tijekom cijele godine, možete se odlučiti i zasijati sjeme nekih vrsta cvijeća, povrća ili začinskog bilja. Za savjet koje bi to biljke mogle biti najbolje je da pitate u specijaliziranim trgovinama, a kako bi djecu posebno zainteresirali za sijanje sjemena, pripremite zanimljive kantice za sjetvu.

Tako krenite s prikupljanjem plastičnih čaša od mlijeka, jogurta, ljuski i kutijica od jaja, držača za toaletni papir i sličnih gotovih, a besplatnih kutijica.

Ako slučajno nemate mogućnost kupnje boja za plastične, staklene ili metalne kante, možete dekor napraviti i od papirnatih ukrasa. Tako izrežite i obojite crvene, žute, zelene, plave cvjetove, pčelice, sunce i druge zanimljive likove te ih zalijepite po teglama. Iako ti ukrasi neće biti trajni poput masnih boja, sigurno će poslužiti svrsi i osvježiti prostor.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.