Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Na ovaj Majčin dan mame većinom glasova biraju – ostanak u krevetu!

majčin dan

Teška pandemijska godina diktirala je i poklone za ovogodišnji Majčin dan

Ove nedjelje, 9. svibnja obilježavamo još jedan Majčin dan. Možda već danima smišljate čime darovati mamu, možda vam “savršeni” poklon nikako ne pada a pamet. No, on ipak postoji. A provedenim studijama došlo se do odgovora – taj savršeni poklon je ostanak u krevetu. Što dulje, ako ne već cijeli dan.

Godina iza nas bila je naporna svima, a posebno velik zalogaj morale su zagristi upravo mame. One su ponajviše bile uz svoju djecu koja su se mučila prateći nastavu na daljinu, patila zbog izolacije, postajala depresivna zbog manjka slobodnih aktivnosti i ne viđanja s prijateljima.

Nije to malo za iznijeti na svojim leđima. Stoga ne čudi činjenica da ove godine cvijeće nije nigdje na listi maminih prioriteta. Ali – ostanak u krevetu i pošten te zasluženi odmor, jest.

Na ovaj Majčin dan mame žele da netko drugi preuzme njihove dužnosti i roditeljske aktivnosti na sebe, a to su potvrdile i provedene ankete na čak 2000 mama.

Njih 43 posto izjavilo je da bi im dan u krevetu bila najbolja nagrada. Čak 64 posto mama smatra da bi bile bolji roditelj kad bi se napokon naspavale. U jednoj drugoj anketi visokih se 70 posto majki izjasnilo se da bih ih razveselilo kad bi imale dan za sebe, a 51 posto ih glasa za cjelonoćni san.

San je važan dio tjelesnog i mentalnog zdravlja i uvijek je bilo jasno da ga majke nemaju dovoljno. Od trenutka kada se njihovo dijete rodi, san je poremećen. Od buđenja svakih nekoliko sati kako bi se nahranilo mališana, do nošenja kada on ne bi htio zaspati.

Mnoge od ispitanih žena izjavile su i poražavajuću činjenicu da su se konačno naspavale tek kad je njihovo dijete navršilo četiri godine! To se zaista zove kronični nedostatak sna.

Iako se ovo istraživanje može smatrati zabavnim i laganim štivom, u stvari je zabrinjavajuće i pokazuje da se u društvu nešto mora promijeniti. Jer, 73 posto majki smatra da je većina obiteljskih dužnosti upravo na njihovim leđima.

Tatama bi pak ono trebalo poslužiti kao vodilja za to što bi trebalo promijeniti. Na primjer, više sudjelovati u noćnim aktivnostima oko djeteta. Tako će naspavana mama ujutro biti i strpljivija i bolje raspoložena i produktivnija.

Što je najbolje, ovaj poklon ne stoji ništa, a kada ga darujete, zaista se ne morate pitati jeste li odabrali pravu boju ili veličinu.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.