Čitaonica

Komet u Mumindolu: Kako su se Mumini suočili s opasnošću koja prijeti cijelom svijetu?

Radnja dječje knjige Komet u Mumindolu može pomoći djeci da lakše shvate događanja oko sebe

Na samom kraju teške 2021., obilježene pandemijom, i početkom 2022. u kojoj nas je ponovno dočekao novi kaos, u cijelom svijetu počelo se govoriti o filmu „Ne gledaj gore“ u kojem tim znanstvenika otkriva komet koji kreće prema Zemlji. Znanstvenici se suočavaju s problemom kako informirati javnost o ozbiljnosti ove prijetnje te uvjeriti vlasti da nešto učine u svijetu preplavljenom lažnim vijestima, teorijama zavjere, banalnim medijskim sadržajima, korumpiranim političarima, konstantnom borbom za vlast i moć. U takvom svijetu preostaje samo kataklizma.

„Komet u Mumindolu“ Tove Jansson napisala je kao odgovor na događanja u II. svjetskom ratu. Komet u njezinu romanu može se shvatiti kao metafora rata ili atomske bombe toga vremena, a dosad nepoznata pandemija koja je iznenadila svijet i rat u Ukrajini prikladno je čitanje ove metafore danas. Likovi ovog dječjeg romana kompleksni su: iako puni dječje zaigranosti i znatiželje, s pomalo filozofskim pogledom na svijet, oni traže odgovore i pokušavaju naći rješenja, a svatko od njih, na svoj način, daje svoj doprinos. Ubrzo shvaćaju kolika je važnost njihova zajedništva i prijateljstva u pristupu velikom problemu koji se nadvio nad svijet.


Tove Jansson, nesumnjivo jedna od najznačajnijih finskih spisateljica i umjetnica svih vremena i najčitanija finska autorica u svijetu, još je 1946. godina, nakon II. svjetskog rata, objavila dječju knjigu „Komet u Mumindolu“, koja je velikim dijelom napisana upravo za vrijeme rata. Priča prati obitelj Mumin, Mumintatu, Muminmamu i njihova sina Mumintrola, te njegove prijatelje – Snifa, Snusa, Snorka i Snorkicu.

Nakon što se jedne noći na Mumindol spustila strašna oluja, čudna prašina prekrila šume i doline, a more je gotovo nestalo, Mumintrol i prijatelji shvatili su da im prijeti strašna katastrofa. Čuli su da se komet približava Zemlji i odlučili posjetiti znanstvenike u opservatoriju u dalekim planinama ne bi li više saznali o čemu je tu zapravo riječ.

Na tom putu susreli su mnoga stvorenja u bijegu, koja su bila zastrašena čudnim pojavama oko sebe, ali nisu znala njihov uzrok. Svašta se tu naklapalo, a razna stvorenja bezglavo su bježala u panici. Mumintrol i prijatelji na svom putu do znanstvenika doživjeli su mnoge uzbudljive avanture, no uspjeli su dobiti potvrdu da će komet doista u točno određeno vrijeme pasti na Zemlju i Mumindol. Tada im je preostalo samo jedno: suočiti se s opasnošću zajedničkim snagama i pronaći najbolje rješenje kako izbjeći ono najgore.

Ovaj roman pomaže djeci shvatiti kako se svakoj opasnosti može pristupiti na pozitivan način, pokušati ostati sabran, pobrinuti se za sebe, ali uvijek i za one oko sebe, naročito najranjivije i same. A ono što se pokazalo kao najvažnije u svijetu Mumina bilo je: ostati složni i ujedinjeni pred opasnošću koja prijeti cijelom svijetu.

I doista, Mumini i njihovi prijatelji uspjeli su umaknuti kometu. Pritom su se i zabavili, uživali u zajedničkim pustolovinama i stvorili nova prijateljstva. Mumini i njihov pristup životu i svijetu mogu sve nas, nadasve i odrasle, mnogočemu poučiti.

foto: VBZ

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.