Istaknute teme Odgoj

Jesu li djeca koja ne žive prema pravilima najsretnija?

najsretnija

Najsretnija djeca ne slijede pravila i vjeruju svom instinktu

Mnogi strunjači godinama ističu da su djeci potrebne struktura, rutina i pravila da bi odrasla sretna i zadovoljna te se pravilno emotivno razvijala. No, mnogi će roditelji reći da su djeca koja odrastaju bez pravila – ona nestašnija, zapravo najsretnija i to zbog idućih razloga:

Vjeruju u svoje odluke i djeluju bez straha

Mnoga djeca imaju problema s izražavanjem onoga što žele, nisu sigurna što je dobro, što je ispravno i hoće li njihov izbor zadovoljiti roditelje. Nestašna djeca ne boje se istaknuti i biti ono što jesu, bez obzira na mišljenje drugih.

Slobodnije istražuju svijet

Djetetova šansa da uči o svijetu je smanjena ako mu roditelji stalno govore da budu tihi i ne pokazuju znakove inicijative. Kada djetetova prirodna sklonost istraživanju nije ugušena, vjerojatnije je da će to dijete izrasti u radoznalu odraslu osobu.

Ponašaju se kako se osjećaju

Kao i većina djece, djeca ne odgajana po pravilima mogu ponekad biti prkosna i hiperaktivna. Otvorena su sa svojim emocijama i iskorištavaju svaku priliku na najbolji mogući način. Njihova razina strasti, s vremena na vrijeme, može graničiti s tim da budu smiješna. Međutim, ako je dijete divlje i izvan kontrole, to je znak da je zadovoljno i osjeća se sigurno i opušteno.

Imaju veći kapacitet za razumijevanje vlastitih emocija

Čak i kad postanu stariji, nestašna djeca mogu održavati stabilnu vezu sa svojim osjećajima i shvatiti motive svog lošeg ponašanja. Ta djeca su sklonija pokazati emocionalno zrelo ponašanje, a razvijaju svijest i zahvalnost za tuđe osjećaje.

Ignoriraju mišljenje okoline

To ne mora uvijek biti u negativnom kontekstu. Djecu koja ne slijede pravila nije na primjer briga hoće li njihovi postupci biti nagrađeni. Shvaćaju da neuspjeh nije kraj stvari i da se svaki problem može riješiti. Takvom djetetu ne smeta biti u središtu pozornosti ili primati konstruktivne kritike jer shvaća da su njegove misli i osjećaji važni.

Ne pokušavaju osvojiti tuđu naklonost

Nestašna djeca ne skrivaju svoje osjećaje jer znaju da ih roditelji vole bez obzira što učinili. Ova djeca odrastaju u stabilnom domu s roditeljima, s emocionalnom snagom da se nose sa svim izazovima koji se mogu pojaviti. Roditelji im daju ljubav i pažnju koja im je potrebna i pokazuju im kako se ponašati na odgovarajući način bez gušenja njihove individualnosti.

Bolja su u rješavanju problema

Pretjerano popustljive i samosvjesne odrasle osobe vjerojatno su one koje su kao djeca bile pretjerano poslušne. Djeca koja ne slijede pravila sve će isprobati barem jednom te će koristiti mnoge strategije da bi riješila problem, dok ne otkriju onu koja je ispravna. Zbog toga najčešće pdrastaju puna samopouzdanja da mogu naći rješenje za svaki problem.

Kreativnija su

Mašta nestašne djece je bezgranična i uvijek su željni isprobati nove stvari. Zbog svog znatiželjnog duha uvijek će lako osmisliti nove igre, često nepodopštine, okušati se u puno sportova, hobija i drugih izazova dok ne nađu ono što im uistin uodgovara.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.