Istaknute teme Trudnoća

6 zanimljivih stvari o kosi novorođenčeta

kosi

Neke od ovih stvari o kosi novorođenčeta možda niste niti znali

Znate li za narodnu priču da će se dijete roditi s puno kose ako žena tijekom trudnoće ima žgaravicu? Je li moguće da ima istine u tome? I što je uopće razlog da se neka djeca rode s glavom punom kose, druga proćelava, a treća sasvim ćelava?

Hormoni

Pogodite što, možda zapravo imaju neke istine u narodnim pričama. Godine 2006. nekoliko je istraživača istražilo teoriju žgaravice i otkrilo da je od 28 žena koje su iskusile žgaravicu tijekom trudnoće, njih 23 rodilo bebe s kosom na glavi. Ali zašto? Vjeruju da je to zbog brojnih hormona koji se oslobađaju u tijelu dok žena prolazi kroz trudnoću.

U maternici su prisutne visoke razine hormona i to bi moglo utjecati na rast kose djeteta. Međutim, nakon poroda, razina hormona značajno opada što bi moglo usporiti rast kose novorođenčeta.

Genetika

Znanstvenici smatraju da bi i DNK i geni mogli imati veze s tim što se neke bebe rađaju s kosom, a druge ne. Inače, kosa na bebinoj glavi počne rasti oko 30. tjedna trudnoće, što bi značilo da do predviđenog redovnog termina ima šansu roditi se za zavidnom frizurom na glavi.

Kosa novorođenčeta drugačija je od kose starije bebe

Ovo sigurno niste znali: novorođenčad se rađa sa svim folikulima dlake koje će ikada imati, do kraja života! Međutim, to ne znači da količina kose ostaje zauvijek ista. Kosa vaše bebe ili njezin nedostatak ne pokazuju sličnost s onim kako bi potencijalno mogla izgledati u budućnosti.

To znači da beba rođena s punom grivom kose može postati ćelava u rasponu od nekoliko kratkih mjeseci, dok kosa ćelave beba može jednako brzo postati gusta.

Ćelavost kod bebe ne znači manjak hranjivih tvari

Neki roditelj b rinu da je uzrok djetetove ćelavosti nedostatak hranjivih tvari. Mame se brinu da nisu tijekom trudnoće unosile dovoljno kalcija. No, nedostatak kose ili oskudan kosa normalna je pojava kod bebe do jedne godine starosti, a nikako znak manjka vitamina ili minerala.

Neka novorođenčad imaju lanugo

Neka novorođenčad prekrivena su lanugom, po tijelu i po glavi. Lanugo je kosa fine teksture koja nerijetko prekriva bebina leđa, vrat, uši, čak i lice te glavu. Lanugo se počne razvijati vrlo rano, već u 4. ili 5. mjesecu trudnoće, a počne se povlačiti u 6. ili 7. mjesecu , dakle dok je beba još u trbuhu. Neka prerano rođena djeca još mogu imati tragove lanuga na sebi.

Bebe gube kosu i to je sasvim normalno

Bebe rođene s kosom na glavi često ju i – izgube i to najčešće u prvih 6 mjeseci života. Razlog može biti i trljanje vlasišta o madrac ili pak lupanja glavom, ako dijete ima tu naviku. Gubitak će se na kraju smanjiti, kao i doživljeno trenje. To se obično događa nakon što bebe napune 6 mjeseci jer će se tada moći slobodnije kretati, sjesti i prestati “trošiti” kosu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.