Istaknute teme Prehrana

Izbjegavajte ovu hranu kako bi djeca tijekom sezone viroze i gripe ostala zdrava

zdrava

Zdrava prehrana zimi ne podrazumijeva tešku hranu punu masnoća

Sezona je viroze, gripe, pa i korone. Dječji imunitet možemo pokušati ojačati što češćim boravkom na svježem zraku, vitaminima, ali i hranom.

Ponekad je ključno ono što djeca unose u sebe jer upravo je to ono što “drži” organizam otpornim na bolesti.

No, danas nećemo govoriti o onome što bi djeca trebala jesti, već o onome što bi trebala izbjegavati. Na popisu je pet ključnih namirnica čije bi izbacivanje ili barem ograničavanje moglo pripomoći djetetocu imunitetu.

Meso

Možda vam je prva pomisao da će proteini iz mesa djetetu dati snagu, no meso može izazvati probleme s grlom. Već spomenuti proteini stvaraju puno sluzi koja može uzrokovati iritaciju grla kod djece te dovesti do drugih zdravstvenih problema. Bolje je prebaciti se na ribu i organsko meso kako bi se izbjegli takvi zdravstveni problemi.

Hrana s puno šećera

Koliko god djeca voljela čokolade, bombone, krafne i kolače, nije pametno da jedu puno slatkog svakodnevno, posebno tijekom zime. Jednostavni šećer općenito je loš za djecu.

Previše šećera može smanjiti broj bijelih krvnih stanica, što povećava rizik od razvoja infekcija i drugih srodnih bolesti. Izbjegavajte slatku hranu kako biste spriječili izlaganje djece virusnim infekcijama. Osim gore nabrojanih tu su i sokovi, gazirana pića, prerađena hrana i slično.

Hrana bogata histaminima

Histamin je kemikalija uključena u izradu i izlučivanje želučane kiseline. Također pomaže tijelu u borbi protiv alergija. No, jedenje prehrane bogate histaminom zimi može negativno utjecati na zdravlje vašeg djeteta. Može potaknuti proizvodnju sluzi, što pak može dovesti do zdravstvenih problema, pa čak i teškoća pri gutanju hrane.

Majoneza, suho voće, gljive, ocat, banane, špinat, umak od soje, kiseli krastavci, jagode, papaja, fermentirana hrana, dimljena riba, jogurt i patlidžan hrana je koju treba izbjegavati, kao i hranu koja sadrži konzervanse.

Pržena hrana

Hrana pržena u mastima i uljima posebno je štetna za djecu. Ove namirnice se pripremaju od životinjskih proizvoda, što može uzrokovati zadebljanje sline i povećanje sluzi. Najbolje je općenito izbjegavati masnu hranu tijekom zime, iako se čin ida većina ljudi misli upravo suprotno. Ali ako vaše dijete inzistira na jedenju hrane poput prženih krumpirića, možete ju spremiti i u zdravijoj varijanti, bez ulja, u pećnici.

Mliječni proizvodi

Za mliječne proizvode ćemo svi pomisliti kako su zdravi i obavezni u dječjoj prehrani. No, namirnice poput svježeg sira i vrhnja također utječu na stvaranje povećane količine sluzi koja može dovesti do respiratornih problema. Također, trebalo bi smanjiti i unos mlijeka, a umjesto toga povećati unos sezonskih namirnica.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.