Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Egipatskih imena za djecu koja ćete voljeti

egipatska imena

Možda vas upravo egipatska imena inspiriraju kod odabira za vaše dijete

U potrazi za što unikatnijim i posebnijim imenom za dijete, roditelji često pretresu internet. Inspiraciju traže u raznim kulturama, stranim državama, a ponekad u toj potrazi naprave zaokret i vrate se tradiciji.

No, danas ne pišemo o tradicionalnim dječjim imenima već onima koja su sve popularnija, a korijene vuku iz dalekog Egipta!

Aja (Aya)

Ime Aja ima egipatske korijene a znači “ptica” i “nevjerojatna”. Ime postaje sve popularnije od 2018. godine, kada je najveći rast ovog imena zabilježen u SAD-u.

Dalia

Dalia znači “jaka grana” ili “viseća grana”, a u našem podneblju česta je varijacija imena s dodanim slovom “j” – Dalija. Ime je svoj novi procvat doživjelo još 1994. godine.

Dina

Ovo, rekli bismo dosta uobičajeno ime, je židovskih i egipatskih korijena, Značenje mu je dosta snažno, a to je: “Bog mi je sudac”. Kod nas je dosta popularno, nalazi se među prvih 500 najčešćih imena.

Layla

Layla se može pisati sa slovom “y” ili pak sa “j”. Ime je arapskog i egipatskog podrijetla, a znači “noć”. Najpoznatije varijacija imena Layla su Lela i Lila.

Sara

Sara je kod nas vrlo često i popularno ime, a značenje mu je “kneginja” princeza” i “dama”. Posljednjih godina Sara se nerijetko nađe na listi 10 najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj.

Zahra (Zara)

Ime Zara nosi značenje “cvijet”, “vedrina”, “bijelo”…Porastom trenda kratkih imena, Zara je postalo vrlo popularno ime na našim prostorima, ali ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednoj Sloveniji i BIH.

Amon

Ovo ime vuče korijene isključivo iz Egipta te znači “skriven” i “vjeran”. Povijesno gledano najstariji nositelj ovog imena je egipatski bog Amon-Ra. Ime kod nas nije često, pa ako ste u potrazi za nečim unikatnim – nosi ga tek dvadesetak stanovnika!

Darius

Korijeni imena Darius su egipatski i perzijski. Darius pak znači “imati” ili “posjedovati”, a nekoliko je perzijskih kraljeva nosilo upravo to ime. U Hrvatskoj, nekad popularno, danas se sve rjeđe daje djeci.

Tarik

Podrijetlo imena je arapsko i egipatsko, a znači “onaj koji kuca na vrata” ili još ljepše, “jutarnja zvijezda”. U BIH ovo je ime već 10 godina na listi 15 najpopularnijih muških imena.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.