Istaknute teme Za roditelje

7 razloga zašto je lakše odgajati blizance nego jedno po jedno dijete

blizance

Na blizance roditelji isprva troše više, a potom manje novca

Što pomislite kada čujete da je netko koga znate trudan i da čeka blizance? Je li vam prva pomisao “Ajme, jadna žena, kako će se snaći?” ili “Koja je to sretnica!”?

Možda ste vi majka blizanaca pa znate to sami iz prve ruke.

Pođimo od toga da sigurno nije lako iznijeti blizanačku trudnoću, a nakon porođaja vama su na brizi ne jedna, nego dvije bebe. Dva malena bića koja treba nahraniti, presvući, utješiti i uspavati.

Strašno, ja to ne bih mogla, pomislili ste? No, možda vas iznenadimo kako mame blizanaca ne misle tako. Štoviše, mnog eod njih su uvjerene kako je zbog nekoliko razloga lakše osdgojiti dvoje djece odjedanput, nego dvoje djece jedno za drugim. A evo i koji su to razlozi koje navode:

Nema ponavljanja trudnoća i planiranja porođaja

Ako ste odlučili da će vaša obitelj brojati dvoje djece, čestitamo! Dosegnuli ste svoj željeni limit, i ne morate prolaziti kroz dvije trudnoće, dva debljanja, identične preglede i na kraju, dva porođaja…Dakle, svi bolovi i nelagode su za vama. Juuhuuuu….

Nema ponavljanja neprespavanih noći

Podizati dvoje djece odjedanput poprilično je zahtjevno, no što kažete na sve one neprospavane noći? Je li njih lako preživjeti dvaput? Nije, morat ćete se složiti. Jedini je nedostatak u tome što se mama blizanaca mora uhvatiti u koštac s dvije bebe koje se obično ne probude u isto vrijeme. No, mame su superjunakinje pa ubrzo nauče rukovati s dva malena bića u svim varijantama.

Dvostruki trošak, ali i ušteda

Blizanci na početku znači više pelena, više odjeće, više svega. No, što se tiče igračaka, većinu igračaka će najvjerojatnije dijeliti i zajedno prerasti te nema potrebe za “osvježavanjem” zbirke kada dođe drugo dijete.

Također, tu su i uštede na rođendanima. Možda morate kupiti dva poklona, ali proslava je jedna što također puno znači. Usto, kada dobijete djecu, obično ste u naponu snage i radnog elana te u tim godinama najlakše skrbite za obitelj.

Kada između dva djeteta postoji nekoliko godina razlike, mogu se dogoditi značajne promjene u ekonomiji, vašem poslu i mogućnostima te se ispostavi da niste jednako financijski likvidni kao kad ste tek dobili prvo dijete.

S blizancima toga nema, sve troškove odvalite odjedanput.

Najbolji prijatelj i društvo od rođenja

S blizancima je utoliko lakše jer su jedno drugome društvo i podrška od prvog dana dolaska na svijet. Samoća gotovo nikad nije prisutna i samim time dijete uvijek ima društvo kraj sebe.

Bez obzira igraju li se i li svađaju, zabavljeni su jedno drugim.

Potpora u školi, lakše je i kod kuće

Prvi dan sigurno nije toliko stresan kada uza se imaš nekoga s kim ćeš dijeliti školsku klupu. Samim time i pritisak upoznavanja nove djece kao i uklapanje u cjelinu je lakši.

Kako su blizanci, naravno, u istom razredu, kada radite s njima kod kuće, nema potrebe da dvaput obrađujete neko gradivo i da se posvetite svakom djetetu posebno. Što god da objašnjavate jednom, važno je i drugome. Također, tu je i zajedničko pisanje zadaća i izrada projekata…

Nema rata između starijeg i mlađeg djeteta

Nema rata između starijeg djeteta koje mora biti odgovornije ili koje ima pravo na nešto jer je najstarije. Nema niti mlađeg miljenika, mamine maze koje zavidi starijem djetetu jer nešto smije, dok je ono još premalo.

Divno, zar ne?

Nema tantruma oko toga kojem se djetetu roditelji više posvećuju

Kada imate dvoje djece različite dobi, ona obično budnim i kritičkim okom promatraju kojem se od njih više posvećujete. I svako uvijek ima prigovor. Mlađe dijete smatra da starije volite više, starije pak da je mlađe dijete razmaženi obiteljski ljubimac.

Kako odrastaju, ti osjećaji mogu dovesti do frustracija i bijesnih ispada, ljubomore, zavisti, natjecanja…Međutim, u slučaju blizanaca naučite kako pružiti jednaku ljubav i brigu oboje djece, pa niti jedno od njih u tinejdžerskim godinama ne može osjećati bijes zbog „više“ ili „najviše“ maženja u djetinjstvu.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.