Istaknute teme Novosti i događanja Odgoj

Bake i djedovi po prvi put organizirano kreću u borbu za svoja prava kako bi viđali unuke neovisno o njihovim roditeljima

Kada dođe do sukoba unutar obitelji, nisu samo otac ili majka oni koji se moraju “boriti” za svoju djecu. Godinama su naime zanemarivana prava bake i djedova da viđaju svoje unuke.

Glavni problemi i izazovi odnosa baka i djedova i unuka danas naziv je prve u nizu besplatne radionice

Do promjene je počelo dolaziti unatrag godine dana kada je prvi put Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) organizirala radionicu o pravima baki i djedova u pokretanju postupka za viđanje unuka (neovisno o roditeljima). S obzirom na to da su pozivi i traženje savjeta zbog ne viđanja unuka sve učestaliji Udruga je pokrenula novi projekt: „BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“ s partnerima udrugom Životna linija i Udrugom CENTAR DO.

Projekt je počeo 1. listopada od kada se nudi savjetodavna pomoć. Novost je da će od 10. studenog 2023. do 29. veljače 2024. biti organizirane i besplatne radionice za bake i djedove te cijelu obitelj. Predstavljanje projekta i prva radionica održat će se 10.11.2023. u 17 h u MO Horvati Srednjaci: „Glavni problemi i izazovi odnosa baka i djedova i unuka danas“ koju će voditi psiholog Bojan Klapčić.

Cilj projekta je unapređenje i zaštita prava djece, osnaživanje kapaciteta i podrška obitelji, zaštita prava i poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi te poticanje volonterstva. Voditeljica projekta je Melita Požgaj, dugogodišnja volonterka i tajnica HURR-a.

Pomoć koja će se pružati tijekom nadolazeća 4 mjeseca je:

 • Savjetodavna pomoć – Oliver Čanić, predsjednik HURR-a
 • Psihosocijalna pomoć – psiholog Bojan Klapčić
 • Grupe podrške – dipl.sociologinja Ines Kovačić, Udruga Životna linija
 • Kreativne radionice tai chi chuan  – Boro Ranitović, predsjednik udruge CENTAR DO

Raspored radionica u studenom 2023.:

 • 10.11.2023. u 17 h  MO Horvati Srednjaci: “Glavni problemi i izazovi odnosa baka i djedova i unuka danas“ psiholog Bojan Klapčić
 • 13.11.2023. u 19 h Graditeljska tehnička škola Zagreb: Tai chi chuan, Boro Ranitović
 • 24.11.2023. u 17 h MO Horvati Srednjaci: Grupa podrške, dipl. sociologinja Ines Kovačić

O važnosti oba roditelja i bliskih srodnika, posebno baka i djedova u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja. Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja te djedova i baka – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe. Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u radionicama i edukacijama koje su besplatne!

Sve informacije o aktivnostima i rasporedu radionice potražite na:

 • Web – https://ravnopravno-roditeljstvo.com/
 • Facebook – https://www.facebook.com/Ravnopravno 
 • Projekt se provodi uz financijsku potporu Grada Zagreba. 
 • Kontakti za podršku i savjetovanja: 098 274 338 i 098 182 6423 ili na mail udruga.roditeljstvo@gmail.com.

Foto: Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.