Edukacija i savjeti Istaknute teme

Aktivnosti za dvomjesečne bebe – da, najozbiljnije

dvomjesečne

Dvomjesečne bebe već traže interakciju

Kada vaša beba napuni puna dva mjeseca, već ste donekle dobro upoznali njezin karakter. Možete reći što joj se sviđa, a što ne, znate tumačiti izraze lica i zvukove plača.

Vrijeme je za idući nivo. Upoznavanje s nekim zabavnim aktivnostima koje će doprinijeti bebinu socijalnom i fizičkom razvoju.

Vrtite igračkama

Ovo je temelj svake igre s ovako malim bebama koje prirodno privlače šareni, svjetleći objekti, posebno ako još i zveckaju ili proizvode neke druge zvukove. Nema roditelja koji nije “mrdao” plišanom ili nekom drugom igračkom ispred bebinog lica, očekujući neku reakciju, pjevajući i pričajući s njom.

Ova aktivnost je dobra jer se razvijaju vid, pažnja, a beba očima počinje pratiti objekt koji ju zanima. Imajte još na umu da dvomjesečne bebe vide otprilike do 45cm, pa biste se u tom vidokrugu trebali zadržati.

Pričajte

Pričajte što više sa svojom bebom, da upozna zvukove, riječi, različite glasove te. ubrzo nauči tko se njome redovno bavi.

Za ovo vam ne treba nikakva posebna oprema, samo vaš glas, a stručnjaci savjetuju da s bebom pričate kao i sa svakim drugim, ne morate uvijek nužno tepati i gugutati. Također možete i pjevati, a primijetit ćete kako bebu ubrzo počinje smirivati ton vašeg glasa i komunikaciji s njom, posebno kada pjevate uspavanke.

Mazite se

Maženje je toliko jednostavno, a donosi nemjerljivu korist i senzornu ugodu, kako za bebu, tako i za roditelja. Kroz maženje dijete razvija emocionalnu povezanost s roditeljem, dobiva utjehu i osjećaj sigurnosti.

Kažu da bebe koje se puno maze su i bolji spavači ,a također im je smanjena razina stresa te su tijekom dana mirnije.

Istražujte kroz dodir

Pomoću dodirivanja različitih materijala i tekstura dijete razvija svoje taktilne vještine. I ne, nije prerano početi s takvim aktivnostima, skratit će vam vrijeme, a bebi će biti zabavne i korisne.

Dijete dodirujući ući o svojoj okolini jednako kao i gledanjem i slušanjem. Zato im dajte igračke, tkanine ili podloge raznih tekstura, oblika, tvrdoće. Možete djetetu ručicama prolaziti po njima, a možete ga i poleći u peleni na različite tkanine jer navodno golim tijelom najlakše spoznaje i upoznaje različitost tekstura.

Čitajte

Zajedničko čitanje zabavna je aktivnost koja bebu obogaćuje vizualno i slušno. Izaberite živopisnu, ali jednostavnu slikovnicu te prvo bebi pročitajte što piše. Tako razvija slušalačke vještine i sluša jezik. Potom prstom prijeđite na ilustracije i objasnite što svaka od njih predstavlja.

Čitajte im na mirnom mjestu i učinite to zabavnim. Možete pokušati čitati pomoću komičnih izraza lica i oponašajući različite glasove kako biste zadržali pažnju svoje bebe na aktivnosti.

Obiteljska okupljanja

Okupljanja obitelji su prvo vrijeme za razvijanje socijalnih vještina i druženje. Također, prilika za vašu bebu da malo navikne da ju drže drugi ljudi osim vas.

Dakle, pozovite rođake na ručak, ili izvedite buba van na druženje s njima. Neka upije nova lica, glasove, geste i pokrete.

Kada beba provodi vrijeme s više različitih ljudi, oslobađa se straha, ne plaši se nove okoline i poznanstava te se lakše odvaja od roditelja. Ipak, ne vodite svoje maleno na pretrpana i preglasna obiteljska okupljanja jer bi to moglo biti kontraproduktivno.

Masirajte

Lagano masiranje djeteta stvara poveznicu između njega i roditelja, dijete postaje svjesno svoga tijela, a razvija se i osjećaj taktilnosti. Za ovu aktivnost treba vam ulje za bebe koje ćete nježno umasirati u trbuščić, ruke, noge, ramena i leđa.

Ispružite bebi lagano im ruke i noge. “Natjerajte” ju da radi biciklističke pokrete nogama kako bi se zagrijali i ojačali mišiće donjeg dijela tijela, a isto se može učiniti i s rukama rukama. Masaža i istezanje poboljšavaju cirkulaciju krvi, opuštaju bebu i pomažu u povezivanju s roditeljem.

Držanje prsta

Jeste li primijetili kako beba voli zgrabiti vaš prst i držati ga, kao da se radi o najzanimljivijoj igrački na svijetu? Taj pokret ju umiruje i opušta te ulijeva osjećaj sigurnosti. Pružajte bebi prst kroz dana, neka ga pronađe svojim ručicama i obuhvati. Osim što razvija hvatačke vještine, beba se povezuje s roditeljem i smiruje se.

Radite različite izraze lica

Bebe fasciniraju lica, pogotovo njihovih roditelja. Učeći o licima, bebe stvaraju veze s ljudima oko sebe. Pričajte bebi dok izmjenjujete različite izraze lica. Objasnite im kako izgleda zabrinuto, kako ljuto, kako sretno, kako uzbuđeno lice.

Za bebu ti novi izrazi znače stvaranje novih iskustava i učenje o različitim emocijama, zato im osigurajte puno prilike za to.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.