Novosti i događanja

Amerikanci cijepili već 4,5 milijuna školaraca, na jesen je realno da se cijepe i naši đaci

U samo tjedan dana, više od pola milijuna djece u SAD-u u dobi od 12 do 15 godina primilo je Pfizerovo cjepivo protiv Covida. Ukupno, cijepljeno ih je oko 4,5 milijuna, a iz Pfizera su poručili da su studije pokazale da je njihovo cjepivo 100% učinkovito kod djece u toj dobi. Cijepljenjem adolescenata Amerikanci će se približiti cijepljenju od 70% do 85% ukupne populacije, što je, pojasnili su stručnjaci, potrebno za postizanje imuniteta stada.

Nakon cijepljenja djeca će moći bezbrižno u školu i na druženja

No, iako je cijepljenje u punom mahu, barem 30ak posto roditelja ne prihvaća cijepljenje svoje djece. Razlozi su raznoliki, a najviše ih odbija cijepiti djecu jer se boje posljedica. S obzirom na brojnost cijepljene djece, za očekivati je da će se u idućih mjesec dva dana pojaviti nove studije kojima će se potvrditi sigurnost i učinkovitost cjepiva kod školaraca, a potom da će se i kod nas započeti cijepiti djecu od 12 do 15 godina.

Donosimo argumente znanstvenika zašto smatraju da bi roditelji trebali dopustiti cijepljenje svoje djece.

1. Cijepljenjem djece štitimo djecu i ostale
Cijepljenje djece igra glavnu ulogu u zaustavljanju pandemije – bez obzira postižemo li imunitet stada ili ne. No, osim brže zaštite šire zajednice, cijepljenjem će se zasigurno spasiti i ugrožena djeca od smrtnih ishoda ili hospitalizacije kao i raznih popratnih poteškoća…

2. Koji su rizici od cijepljenja?
Cjepivo Pfizer proučavano je na više od 2000 adolescenata, a nalaze je pregledala Američka akademija za pedijatriju i dala zeleno svjetlo. Drugim riječima, podaci o ovom ispitivanju strogo su proučeni, a svi stručnjaci vjeruju da je cjepivo sigurno. Od cijepljenih, oko 6% adolescenata koji su primili cjepivo u studiji doživjelo je nuspojavu. Unutar njih, bilo je pet ozbiljnih nuspojava, uključujući jedno dijete koje je imalo bolove u trbuhu, zatvor. Drugi su izvijestili o depresiji, tjeskobi i samoubilačkim idejama. No presudno je što nijedan od tih ozbiljnih događaja nije povezan sa samim cjepivom, a nije zabilježen ni smrtni slučaj. Uz to, nije bilo izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka, ozbiljnim alergijskim reakcijama ili privremenoj paralizi lica nazvanoj Bellova paraliza – što je sve prijavljeno kod odraslih osoba.

3. Koje su najčešće nuspojave?
Adolescenti u kliničkom ispitivanju Pfizera najčešće su imali bol na mjestu uboda, umor, glavobolju, hladnoću, bolove u mišićima, vrućicu i bolove u zglobovima – što je potpuno u skladu s onim što znamo iz ispitivanja i stvarnim podacima u starijih tinejdžera i odraslih.

4. Kakav će biti postupak prijave?
Ako dođe do cijepljenja školaraca, ono će najvjerojatnije provoditi školski liječnici koji inače provode sve ostale vrste cijepljenja. Dostupnost za tinejdžere bit će puno brža nego što je bila kad su svi čekali na red.

5. Što će se promijeniti za tinejdžere nakon cijepljenja?
Zapravo puno. Budući da uskoro očekujemo COVID putovnice, za očekivati je da će cijepljena djeca moći ići bezbrižnije u školu, družiti se van nastave, posjećivati prijatelje, putovati kao i odrasli i da će im se život normalizirati.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.