Istaknute teme Novosti i događanja

Advent u Zagrebu – “ledeni park” Ribnjak ove će godine biti najatraktivnija destinacija za djecu

Za manje od mjesec dana zagrebačke ulice ponovno će krasiti duh adventa. Od 2. prosinca do 7. siječnja, i ove će se godine stopama glavnog grada rasuti svjetlost tisuća i tisuća lampica, ulice, trgovi, šetališta, prolazi, parkovi – svugdje ćete se moći družiti sa svojim najmilijima te ugrijati ruke na šalici kuhanog vina ili vruće čokolade.

Adventska događanja na gradskim ulicama počet će se održavati od drugog prosinca

Šetnja centrom Zagreba otkriva brojna božićna drvca, orašare, jaslice i još brojne druge simbole Božića koji su se savršeno stvorili čitavu adventsku atmosferu i odjenuli Zagrebu ruho koje je čekao cijele godine.

Ledeni Park

Na Trgu kralja Tomislava i ove godine bit će veliko klizalište. Klizanje ispred veličanstvenog pročelja Umjetničkog paviljona je mjesto za stvaranje uspomena. Disko glazbu u ritmu prate razvučeni osmjesi i rasplesane noge, a pokoju pahulju s crvenog nosića skidaju nježni poljupci.

Advent na Zrinjevcu

Dom Adventu, obiteljskim druženjima i prijateljskim okupljanjima, jedan i jedini Zrinjevac.

Poput bakine kuhinje časti nas najfinijom hranom, kuhanim kobasicama i vinom, mirisima koji će još godinama buditi uspomene na ljubav, smijeh i dječju igru. Za svaku generaciju ponešto ili sve odjednom za jedan pravi zagrebački vremeplov; vožnja kočijom, tradicionalno jelo u street food varijanti, predstava na otvorenom, gibanje uz urbanu zagrebačku glazbu, kreativne radionice.

Flash mob u tramvaju

Pjevanje je zarazno, a glasovna sinkronizacija u zbornom pjevanju potiče osjećaj zajedništva.

Dodamo li zbornom pjevanju još šačicu božićnih nota i malo začina iznenađenja, stvorit ćemo atmosferu za pamćenje. Ovaj adventski program zamišljen je kao flash mob u kojem jedan pjevač krene pjevati prepoznatljivu adventsku skladbu te se ostali pjevači malo po malo uključuju i skladba se otpjeva do kraja. Glazbeni doživljaj putovanja s adventske priče u Donjem gradu ugrijat će i ona zaboravljena srca.

Termini izvedbi:

  • četvrtkom u 18:00 (7.12., 14.12., 21.12.)
  • petkom u 18:00 (8.12., 15.12.., 22.12.)
  • subotom i Badnjak u 12:00 (9.12., 16.12., 23.12., 24.12.)
Kaleidoskop

Glavni gradski trg i ovog Adventa ponosi se najvećom božićnom jelkom u gradu. Ukrašen dekoracijama, on poziva na okupljanje, pjevanje i slavlje. Postava zasnježenih borova i lampica čini još jednu predivnu snježnu razglednicu koja će idućih godinu dana ponosno putovati oko Sunca i predstavljati najbolji europski Advent – Advent Zagreb.

Bal na Mažurancu

Mažuranac nam ovog Adventa šalje pozivnicu za klasični bal u dvorani na otvorenom, pod plesom kristalnog lustera i nebeskih zvijezda. Pravilo odijevanja zahtijeva širok osmijeh na licu, a oni hrabriji podij mogu ukrasiti i dugim haljinama, frakovima i cilindrima. Na plesne korake mamit će nas klasična glazba upotpunjena koncertima kvarteta, tria i solista te specijalnim gostom otvorenja i završnim koncertom. Doživite finu građansku atmosferu, na pomalo drugačiji, blagdanski način.

Veliki veliki Božić

Sitni, stakleni, blještavi i šareni ukrasi, zvončići, pahuljice i kuglice, samo u vrijeme Adventa i samo na Trgu kralja Petra Svačića šire se u dimenzijama te postaju veliki dekorativni divovi. Predimenzionirane skulpture inače malih božićnih ukrasa ove godine šetnju stazama Svačićeva trga i parka čine nadnaravnom. Put pod noge i uživajte u velikim malim čudesima popraćenima laganom božićnom glazbom.

Polarni san

Inspiriran aurorom borealis i polarnim prostranstvima, Tunel Grič nas i ove godine poziva da odsanjamo samo svoj Polarni san. Uz upute za sanjanje, ovaj najbajkovitiji prolaz prema budućnosti, kićen neobičnim dekoracijama koje odvijaju nebeski ples polarne svjetlosti, tjera nas da na tren zastanemo i odbacimo neostvarenu prošlost.

Mjesečev vrt

Čarobni Mjesečev vrt pronašao je svoje novo mjesto u Parku Ribnjak. Okružite se stotinama zvjezdica koje padaju s neba, sjednite na osvijetljeni Mjesec i zakoračite u svijet magičnog Mjesečevog cvijeća. Prilika je to da poželite posebnu želju nekom vama zaista posebnom. Jer Mjesečev vrt je mjesto dobrih želja i čarolije koju treba dijeliti!

Ledena bajka

Zamislite da dođete u dječji park. Ali to nije bilo kakav park. To je najzabavniji, najkristalniji i najledeniji dječji park kojeg možete zamisliti. Pa i puno više od toga! U njemu glavnu ulogu ima dobra Kraljica Zima koja djeci ostvaruje sve dječje snove. Premijerno vam otkrivamo tajnu i šapućemo da Park Ribnjak ovog Adventa ima jedan baš takav park. U njemu Ledena bajka postaje stvarnost, a svjetlosne instalacije bude najveselije osjećaje u maloj, ali i onoj nešto većoj djeci.

Orašari

Već više od stoljeća ovaj trg u srcu Zagreba odiše umjetnošću, kako izvana tako i iznutra, u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta. Ovog će Adventa ova dva aspekta trga obaviti umjetnost u božićno ruho – izvana svjetlosnim dekoracijama i predimenzioniranim Orašarima, a iznutra će atrij i foaje ispuniti radostan božićni duh. Tako svi posjetitelji u popodnevnim satima mogu zaviriti u ovu predivnu neobaroknu zgradu i ovjekovječiti tu čaroliju savršenom božićnom fotografijom!

Bor u Oktogonu

Jeste li ikad pogledali u kaleidoskop i doživjeli tu promjenu oblika i uzoraka, tu igru forme i svjetlosti koja kroz promjenu budi osjećaj za ljepotu u oku promatrača? Upravo kaleidoskop predstavlja temeljni koncept uređenja bora u prolazu Oktogon ovog Adventa, lokacije koja je i inače poznata kao idealno adventsko odredište za napredne umjetničke koncepte. Advent je, naime, idealno vrijeme za promjenu, i baš kao što se mijenjaju boje i oblici u kaleidoskopu, tako se mijenjaju i vremensko doba, godina, temperatura u zraku, ali i emocije u nama. Najmlađi će moći uživati i u dodatnim zanimljivostima, za njih će biti kreirani posebni programi u kojima će uživati.

Advent u Divljem srcu grada

Kako simpatične životinje iz zagrebačkog Zoološkog vrta žive zimi? 02.12.2023. – 07.01.2024. Zoo Zagreb

„Za bajke nema zime“ – Advent u kazalištu Mala scena

U dječjem kazalištu ovaj je advent čarobniji nego ikad, a to možemo zahvaliti novom liku – Popravljaču Priča! 02.12.2023. – 07.01.2024. Kazalište Mala scena

Žive božićne jaslice

Već 22. godinu zaredom zajednica Cenacolo, inače utemeljena 1983. za mlade izgubljene u raznim ovisnostima, organizira pravu božićnu atrakciju u samom centru grada: žive božićne jaslice.

Datumi održavanja:
17., 21., 22., 23., 25., 26., 29. i 30. prosinac
01. i 06. siječnja 2024.

Predstave se izvode u 16:00, 17:00. i 19:00 sati, Lokacija: Park Opatovina

Ledena bajka

Zamislite da dođete u dječji park. Ali to nije bilo kakav park. To je najzabavniji, najkristalniji i najledeniji dječji park kojeg možete zamisliti.16.12.2023. – 07.01.2024. Park Ribnjak

Advent u Etnografskom muzeju – izložba Slatki sveci

Polazišna točka izložbe „Slatki sveci“ je oblik čokoladnog sv. Nikole koji se prodaje kao slatkiš u doba Adventa.06.12.2023. – 14.01.2024. Etnografski muzej

Obrtnički Advent

Prolaz Matice hrvatskih obrtnika u blagdanskom ozračju pretvara se u čarobno bajkovito mjesto za dječje kreativne radionice, dječje zborove i predstave, kao i fotografiranje. 02.12.2023. – 07.01.2024. Hrvatska obrtnička komora

Foto: Turistička zajednica grada Zagreba

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.