Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

8 opasnosti od pretjeranog korištenja kolica

Potrait of two years child in stroller

Kolica su korisna, ali pretjerana uporaba može donijeti puno štete

Kolica su svakako jedan pametan izum, koji roditelji koriste u mnogim prilikama. Za prve šetnje, odlazak u kupovinu, na druženja, za reakreaciju i izlete.

Ali, previše korištenja kolica može štetno utjecati na djetetovo zdravlje. Zato treba, kao i u svemu, paziti da se ne pretjera. Evo nekoliko posljedica dugotrajnog korištenja ili kako ga stručnjaci nazivaju “zlouporabe kolica”.

Može poremetiti fizički razvoj

Previše vremena u kolicima može početi utjecativna cjelokupan djetetov razvoj. Mnogi roditelji smatraju to nemogućim ,ali itekako je moguće.

Stručnjaci kažu kako su tijela malih beba “dizajnirana” za kretanje, a kada ne dobiju dovoljno tog kretanja pretvaraju se u tzv. kontejner bebe. Odnosno, djecu čije tijelo nema na raspolaganju potreban prostor.

To sve utječe na njihov emotivni, kognitivni i fizički razvoj.

Povećava se rizik od pretilosti

Previše vremena u kolicima znači smanjeni nivo aktivnosti. A ako se dijete preko dana ne kreće koliko bi trebalo, lako može doći do pojave debljine.

Mogu se pojaviti spljošteni dijelovi na zatiljku

Prema jednom istraživanju iz 2014. većina beba provedu 5 do 7 sati dnevno u autosjedalici ili nekom drugom sjedećem prijevoznom sredstvu. Ustvari, mnoge autosjedalice montiramo upravo na kolica pa se dijete samo seli iz automobila na druge kotače, ostajući dugo u istom položaju.

Zbog ovih loših navika može doći do nastanka spoljoštenih dijelova na stražnjem dijelu djetetove glave.

Motoričke vještine mogu kasniti

Sputane u kolicima, bebe ne mogu raditi na razvoju svojih motoričkih vještina. Zato postoji mogućnost da će okretanje, posjedanje i puzanje također nastupiti malo kasnije.

Dijete može kasniti s prohodavanjem

Sjedenjem u kolicima dijete ne razvija snagu. A snaga mu je također prijeko potrebna kako bi se osovilo na noge i počelo hodati. Zato se moće dogoditi da dijete prohoda kasnije od svojih vršnjaka ili očekivane dobi.

Provodi manje kvalitetnog vremena s roditeljima

Ako šećete satima s djetetom u kolicima s njim ste mošda proveli količinski piuno vremena, ali kvaliteta tog vremena je više nego upitna.

AKo je dijete smješteno tako da iz kolica gleda ispred sebe, tada je kvaliteta još manja jer je interakcija između roditelja i djeteta minimalna.

I govor može kasniti

Istraživanja pokazuju da djeca koja provode puno vremena u kolicima okrenuta prema naprijed, kansije progovore. Što se nadovezuje na manjak interacije spomenute nešto ranije. Naime, većina roditelja koja ne gleda dijete u oči niti ne priča s njim. A manjak socijalne interakcije može dovesti do kašnjenja u govoru.

Nemogućnost istraživanja okoliša

Sjedenjem u kolicima dijete može percipirati svoj okoliš, ali ga ne može istraživati. A to koči njegov razvoj na jako puno nivoa. Zbog toga mogu kasniti u svim aspektima razvoja za svojim vršnjacima, a kada se to dogodi igra među djecom je otežana.

Što je još gore, dječji mozak neće biti kreativan koliko bi trebao. Nikad postavljena pitanja, nezapaljena iskra, mozgovi nikad izazvani na način na koji su trebali biti…a sve zahvaljujući pretjeraom korištenju kolica.

Foto: Freepik

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.