Istaknute teme Za roditelje

7 znakova da dijete dobiva previše vaše pažnje

pažnje

Netko ne daje dovoljno, netko daje previše pažnje – gdje i kako podvući crtu?

Možda ćete se zapitati, kako je to uopće moguće? Zar to znači da sam predobar roditelj? Ili…može li dijete dobivati previše pažnje?

Prema stručnjacima, to je itekako moguće. Znači da je dijete u centru vašeg svijeta i sve se vrti oko njega. Prepoznat ćete to po ovome:

Za djecu kuhate posebne obroke

Možda znate da vaša djeca neće pojesti skupog lososa kojeg ste kupili i da će to biti bačen novac, pa ga pečete sebi i suprugu, a njima ćete dati pizzu? To je ok, ali ako svaki dan njima pripremate poseban ručak jer su probirljivi i imaju vrlo “istančan ukus”, tada budite sigurni da se kuhinja vrti oko vašeg djeteta.

Gubite u prepirkama i popuštate njihovim zahtjevima

Možda je vaše dijete vješt pregovarač. Uporan, dobrih argumenata, nepopustljiv. Ako zadivljeni njegovim vještinama pregovaranja uvijek popustite, gubite poštovanje i autoritet. Zapitajte se kako izgleda vaša pregovaračka prošlost.

Naravno da je važno saslušati dijete i njegove argumente te ih i prihvatiti s vremena na vrijeme, no ponekad treba reći i : “Sada jednostavno moraš napraviti ovo što tražim od tebe”.

Dijete prekida i upada u razgovore odraslih

Istraživanja pokazuju da je dijete do negdje sedme godine života uvjereno da je upravo ono centar svijeta i da ne postoji ništa bitnije od njih samih. Zato, ne čudite se ako vam upada u riječ s pitanjima ili zahtjevima.

Ako pak starije dijete nije naviknulo sačekati da završite razgovor i ima pitanja svako malo, možda trebate preispitati sebe koliko mu pažnje u trenutcima njegovih prekida dajete. Jer vaši sugovornici sigurno neće biti impresionirani kada prekinete razgovor da biste desetogodišnjaku odgovorili da si uzmi čarape u ladici, da mu je knjiga na trećoj polici zdesna i slično…

Djeca ispred braka

Naravno, reći ćemo svi. Što je tu čudno, pa djeca su najvažnija! Točno, ali ne cijeli dan i cijelu noć. Toliko d svaki svoj slobodni trenutak u danu dijelite s njima, a navečer jedino žele zaspati ako ste vi s njima u krevetu.

Gledajte to na drugi način. Pokazujući im dobar odnos s drugom polovicom, odrast će s osjećajem sigurnosti i stabilnosti koji je jako bitan za zdrav razvoj.

Nemate vremena za sebe

Svi ste vi stanari jednog životnog prostora. No, ako nema tog prostora u kojem vi možete duboko udahnuti bez dječjih igračaka, pjesmica i glasova, znači da biste uskoro mogli eksplodirati i da djeci dajete previše.

Ostajete kod kuće zbog djetetova ponašanja

Ne prihvaćate dogovore jer znate da se vaše dijete neće prikladno ponašati, nećete izaći na večeru s prijateljima jer znate da vaše dijete ne može sjediti mirno kao njihova djeca?

Tješite se da pažljivo birate svoje bitke u kojima i pobjeđujete, ali činjenica je koju skrivate od sebe ta da ste već kapitulirali. Propuštate mnoge stvari u životu, i to stvari zbog kojih i vaše nemirno dijete može učiti i sazrjeti.

Spavate s njim svaku noć

Ovog smo se već dodirnuli. Lijepo je biti uz njih, stisnuti se uz njih. Neće zauvijek biti mali. Hej, pa više i nisu mali, a vi se i dalje gurate uz njih u krevetu, visite s ruba i budite se bolnih leđa! Vrijeme je da promislite i shvatite da ništa ne uskraćujete svom petogodišnjaku ako ga pustite da spava u svom krevetu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.