Istaknute teme Odgoj

7 stvari koje svako dijete treba čuti za razvoj samopouzdanja

Na razvoj samopouzdanja itekako utječu roditeljske metode


Djeca nisu stvari, već mali ljudi. Osjećajna su, nevina, uplašena i znatiželjna i mnoge stvari u njihovim životima ostat će im novost dugo vremena. Kada je sve novo, dječji strah može biti velik, a samopouzdanje malo. Važno je imati na umu da djeca nisu ovdje da bi ispunila naše emocionalne potrebe niti su to roboti koje možemo isprogramirati da se lijepo ponašaju.  Potrebne su im osnovne stvari kako bi zavoljeli sebe, brinuli za druge, cijenili neuspjeh te ga naučili s vremenom pretvarati u uspjeh. Trebaju pozitivan poticaj. Taj prvi i najvažniji poticaj za njihovo samopouzdanje direktno je pod roditeljskom skrbi.

“Volim te”

Kada kažete svojoj djeci da ih volite i kada im to govorite često, ona nauče da su nekome vrijedna. Ljubav im daje hrabrost, prostor za rast, za pravljenje pogrešaka, zacjeljivanje i pruža osjećaj radosti. Kada im kažete da ih volite, oduzimate im strah i pružate sigurnost koja će im dobro doći u životu te ih učite da vole sama sebe.

“Ponosim se tobom”

Kako bi o sebi razvila zdrav i pozitivan osjećaj, djeci treba puno priznavanja i potvrde. Ona naprosto žude za vašim pohvalama, odobravanjem, ljubavi i prihvaćanjem. Možda se ne slažete sa svakim njihovim načinom rješavanja stvari, no morate ih usmjeravati na njihovom najvažnijem putovanju, a to je ono u neovisnost. I zato, budite ponosni na njih. Iako mnogi roditelji imaju običaj reći svojoj djeci da su ponosni na njih, to se ne pokazuje samo riječima, već i djelima, učestalošću i kreativnošću.

“Pogriješila sam, oprosti”

Kada djeci priznate da ste pogriješili, pokazujete im da ste i vi čovjek i da svi smijemo griješiti. Prihvaćanjem vlastite nesavršenosti stvara se iskrenost, a kada to napravite pred svojom djecom, dajete im hrabrost da prihvate i vlastitu nesavršenost. Također, preuzimanjem krivnje za svoje greške stvarate tolerantno  i otvoreno okruženje koje će kasniji vašoj djeci omogućiti da izgrade zdravije međuljudske odnose.

“Opraštam ti”

Svi mi griješimo bez obzira na godine i ne ispunimo uvijek tuđa očekivanja. Roditelji, kako bi postigli kvalitetan odnos s djetetom trebaju naći balans u odgoju – kako djetetu ukazati na njegove greške, bez da mu ih trljate od nos cijelo vrijeme. U tom procesu ne zaboravite da i djeca, iako su mala, imaju osjećaje koji mogu biti povrijeđeni. Naučite oprostiti svojoj djeci, ali ne tek toliko da to kažete, nego da im uistinu oprostite za nešto što su pogriješili. Na taj ćete im način poručiti da ih volite unatoč nesavršenostima.

“Slušam”

Morate slušati vašu djecu kako biste im poslali poruku da je ono što vam imaju za reći važno. Osim toga, slušanjem učite puno o svojoj djeci iznutra. Također, potrebno je da aktivno sudjelujete u tom razgovoru kako biste djeci dali do znanja da ste razumjeli to što vam govore, što će ih potaknuti na daljnju konverzaciju i otvaranje. Negativan odnos stvara se kada djeca imaju osjećaj da su podcijenjena jer osjećaj da ih slušate njima je velika potvrda njihov vrijednosti.

“To je tvoja odgovornost”

Odgovornost je dio odrastanja. Kada vaše dijete donese odluku, mudru ili ne, ono što dolazi s tom odlukom nešto je čime se dijete treba naučiti nositi. Ako im dopustite da osjete posljedice na svojoj koži, vrlo će brzo naučiti razlikovati dobre od loših odluka te koje odluke donose kakve rezultate. Ta iskustva bit će im vrlo vrijedna u budućnosti. Pustite li djecu da se nose s posljedicama šaljete još jednu važnu poruku – a ta je da vjerujete u njihove mogućnosti rješavanja problema. Bez odgovornosti u najmlađoj dobi, djeca se neće naučiti nositi sa svojim životima.

“Imaš što je potrebno za uspjeh”

djeca vrlo rano nauče i shvate da uspjeh dolazi trudom. Odgojite djecu na način da upoznaju svoje snage i slabosti te da se osjećaju ugodno u vlastitoj koži. Na taj način djeca će se lakše nositi s pritiskom i konfliktima. Ohrabrujte djecu govoreći im i pokazujući da vjerujete u njih. Poduprite ih kada posrnu ili kada nisu dovoljno dobri. Učite ih da je neuspjeh samo drugi dio uspjeha. Neka ljubav i disciplina budu glavni vodiči vašeg odgoja. Pritom razlikujte disciplinu od kazne ili ponižavanja. Odigrajte pametno jer jednog dana kada vaše dijete već odraste, teško je uvesti promjene na tom području. Kada vaše dijete proba, pa ne uspije, opet proba, pa ne uspije te na kraju proba i uspije, nauči puno o sebi ,svojim mogućnostima i odnosu prema drugima.

foto: mcmrbt

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.