Za roditelje Zabava i zanimljivosti

7 razloga zašto neki roditelji ne vole odlazak u igraonice

Kod oglašavanja igraonica vlasnici najčešće navode da je riječ o velikim prostorima uz slogane ‘Opustite se uz kavu, dok se vaša djeca bezbrižno igraju’. No, nerijetko se radi o manjim i ne tako atraktivnim prostorima s ograničenim brojem sadržaja. 

igraonice

Protivno vjerovanju, igraonice nisu svim roditeljima omiljeno mjesto


Mnogi roditelji ne vole odlazak u igraonice za što imaju barem sedam dobrih argumenata. Nabrojali smo najčešće razloge s kojima smo se susreli i koje roditeljima smetaju…

“Lažno” se oglašavaju

Kod oglašavanja igraonica vlasnici najčešće navode da je riječ o velikim prostorima uz slogane ‘Opustite se uz kavu, dok se vaša djeca bezbrižno igraju’. No, nerijetko se radi o manjim i ne tako atraktivnim prostorima s ograničenim brojem sadržaja. 

Igraonice uvijek idu na to da ubiju dvije muhe jednim udarcem. Roditelji – kava u miru, djeca – zabava nakon koje će biti umorna i smirena. No, činjenica je da će dijete sto puta dotrčati do roditelja da mu ispriča što je sada isprobalo, zahtijevat će da on ode i svjedoči tom prizoru i slično, a kava će se polako hladiti na stolu. Usto, sav taj adrenalin će djecu samo dodatno razdražiti i razbuditi. 
Opuštanje?  Tko to koga još zavarava…

Služe lošu kavu iz aparata i ne prodaju alkohol

Najčešće se u igraonicama može kupiti samo mala kava iz aparata bez dodatnog šećera, mlijeka i žličica. Tako roditelji često vrijeme u igraonici provedu i bez odmora i bez kave. I općenito je nekako teško doći do kave…ili se radi o nekoj samoposluzi ili pak osoblja nigdje na vidiku.

Ako je već loša kava, zašto u igraonici nije moguće popiti čašu vina ili pivo? Nitko ne traži mjesto za opijanje, no bilo bi zgodno opustiti se uz jednu čašu dok se djeca, kao što navode, zabavljaju. Zašto igraonice moraju roditeljima oduzeti svu zabavu? Čaša pića posebno bi dobro došla za vrijeme dječjih rođendana kada  djecu treba čekati barem dva sata.

“Ubijaju” kreativnost

Neki roditelji smatraju da igraonice ubijaju kreativnost i slobodnu igru. Djeca ne razmišljaju svojom glavom i ne planiraju igru, već bezglavo trče od sprave do sprave, igračke do igračke, a ništa od svega ih ne zaokuplja dovoljno dugo. 
Odlasci u igraonicu teško da će zagolicati i potaknuti dječju maštu kao što bi to učinila šuma, plaža ili neko slično mjesto u prirodi. Zato roditelji koji cijene slobodnu igru, vlastite ideje i snalažljivost zakolutati očima čim im predložite da se “nađete u igraonici”. 

Bliski kontakt s drugim roditeljima

Postoje mnoge vrste roditelja, od onih opuštenih koje uopće ne kontroliraju svoju djecu do napornih koji stalno skaču i ne dopuštaju djeci da se opušteno igraju. Sve to na tako malom prostoru dolazi do jakog izražaja pa će napetim ljudima smetati ležerni koji neće reagirati čak ako njihova djeca maltretiraju drugu, dok one opuštene smeta što napete mame četo galame na svoju djecu i svojim glasom i savjetima svima probijaju uši.

Druga djeca 

Iako su roditelji odlaskom u igraonicu svjesni da će upasti u gužvu i galamu, ponekad je kaos takav da si čovjek ni uz najbolju volju i pripremu ne može pomoći i izdržati. Tako nije problema galama kao takva već nepotrebno vrištanje pojedine djece i roditelji koji ne reagiraju. Posebno je iritirajuće ako se jedan glas ističe cijelo vrijeme u grupi od 50 djece.

Odlazak na rođendan

Mame posebno ne vole odlazak na rođendane u igraonice koji su organizirani najčešće u subotu i nedjelju oko podne,  kada ondje vlada pravi stampedo. Rođendane u isto vrijeme slavi pet grupa, slavljenik goste ne vidi niti u prolazu. Osim djece u igraonicu se ponekad stisne i dvadesetak roditelja koji se najčešće ne poznaju, a trebalo bi se i podružiti za vrijeme trajanja rođendana.  Sve to u gužvi i glasnom često zagušljivom prostoru.

Higijenski standardi

Budimo realni, rođendan za rođendanom, više stotina djece prohuji igraonicom u jednom danu, svatko sa svojim bakterijama i zarazama. Bazeni s lopticama, pokazuju istraživanja, najveći su izvor istih. Ali, vjerujte, niti drugi predmeti se ne dezinficiraju , a nikakve posebne inspekcije vezano uz to – nema. Pokušajte pitati negdje koliko često čiste svoje sprave, ručke, rukohvate, igračke, aparate…Dakle, odlazak u igraonicu nosi veliku vjerojatnost za razbolijevanje, pa mnogim roditeljima to nije uvijek omiljena adresa.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.