Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

6 stvari koje bi svaki roditelj trebao znati o noćnim strahovima

Koliko znate o noćnim strahovima?

Oko pet posto djece doživljava noćne strahove, a njima su najčešće pogođeni predškolci i djeca u nižim razredima osnovne škole. Kako uopće prepoznati da se radi o noćnom strahu (night terror) i što poduzeti?

Što su noćni strahovi?

Noćni strahovi su uznemirujuća i dramatična buđenja koja se obično događaju nakon prva dva ili tri sata sna. Obično se javljaju kod djece od 4 do 12 godina, ali zabilježeni su čak i kod beba od 18 mjeseci.

Noćne strahove valja razlikovati od noćnih mora. Noćni strahovi se odvijaju u prvom dijelu noći i izrazito su traumatični. Dijete tijekom njih nije do kraja budno i često je u stvari neutješno.

Dijete koje pak proživljava noćni moru (koja se događa u kasnijem dijelu noći) potpuno će se probuditi nakon lošeg sna i roditelj će ga moći prilično lako utješiti.

Noćni strah nipošto nije san već reakcija koja se događa kada dijete prelazi iz najdubljeg stanja ne-REM spavanja u lagano REM spavanje. Taj proces se kod većine djece odvija neprimjetno no za ovih 5 posto to je “brdovit put” koji je okidač za strah poznatiji kao noćni teror.

Što se točno događa djetetu kada proživljava noćni strah?

Dijete koje proživljava noćni strah počinje govoriti li vrištati u stanju polu sna. Jako su uplašena i ne moraju se tijekom tog događaja uopće probuditi.

U tim trenucima djeca djeluju užasno uplašena, neutješna, pod velikim stresom, brzina otkucaja srca im se povećava, a oči izgledaju staklasto. Neka se čak bacaju po krevetu ili trče naokolo kao da ih netko progoni.

Stručnjaci tvrde da je dijete u tom stanju zaglavljeno između sna i budnosti.

– Dovoljno su budni da trče naokolo, razgovaraju ili vrište, ali opet, ne reagiraju na roditelji koji ih pokušavaju dozvati i smiriti – objasnili su stručnjaci.

Što je uzrok noćnim strahovima?

Noćni strah se pojavi kad je djetetov središnji živčani sustav previše podražen tijekom spavanja. Djeca koja ih proživljavaju možda imaju nekoga u obitelji tko mjesečari ili tko je također imao noćne strahove pa geni donekle također u svemu imaju svoje prste.

Noćni strahovi najčešće nisu povezani ni s kakvom traumom ili psihološkim problemima, već su normalan dio djetinjstva. No, stres i anksioznost mogu biti potencijalni okidači za početak noćnih strahova, kao i premorenost.

Smatra se da noćni strahovi češće pogađaju mušku od ženske djece.

Kako zaštititi dijete tijekom tih epizoda?

Ako vaše dijete pati od noćnih strahova, nekoliko je stvari koje možete učiniti kako biste povećali njihovu sigurnost:

  • ostanite smireni i probajte ne dirati dijete dok je usred svog straha jer to može čak i pogoršati situaciju
  • podovi sobe i hodnika neka budu očišćeni od bespotrebnih stvari i zalutalih igračaka prije odlaska u krevet
  • provjerite da li  su prozori i vrata zaključani
  • ako vaše dijete spava negdje izvan kuće (što može biti još jedan okidač za noćne strahove) pobrinite se da ti ljudi znaju za mogućnost pojave noćnih strahova i da su informirani kako postupiti
  • ako će biti mirniji, postavite djetetu u sobu baby monitor

 Mogu li se strahovi spriječiti?

Noćne strahove nije moguće u potpunosti izbjeći ali pomaže da pripazite da vaše dijete nije premoreno kod odlaska u krevet te da nije pod prevelikim stresom. Držite se redovite rutine odlaska na krevet kako biste izbjegli premorenost, a prepričavanjem dnevnih događaja provjerite kako se dijete psihički osjeća te mu omogućite da podijeli svoje brige s vama.

Imajte na umu da koliko god vama ti strahovi grozno izgledali, vaše dijete spava dok ih ima te se nakon buđenja ničega ne sjeća.

Kada potražiti stručnu pomoć?

Postoji i nekoliko indikacija za potražiti stručnu pomoć:

  • strahovi vašeg djeteta uzrokuju nasilno ponašanje te ono pritom postaje opasno za sebe ili druge
  • noćni strahovi su učestali i počinju ometati san cijele obitelji
  • dijete zbog proživljenih noćnih strahova nije u stnju normalno funkcionirati

Foto:  Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.