Istaknute teme Učenje i rekreacija

Vrtići dižu cijene za posebne programe, Grad tvrdi: “nećemo dati suglasnost”

Iz Grada su nam pojasnili da odluku o cijeni posebnih i alternativnih programa gradski vrtići mogu donijeti isključivo uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te da će Grad u slučaju zaprimanja zahtjeva za povećanjem cijene posebnih i alternativnih programa uskratiti potrebne suglasnosti.

Dramci, Englezi, sportaši samo su neke od vrtićkih skupina s posebnim programom u koje roditelji rado upisuju svoju djecu no čija je cijena unatrag nekoliko godina udvostručena, a time i sve manje dostupna većem broju djece. Naime, uslijed inflacije i poskupljenja raznih troškova i vrtići su odlučili korigirati cijene pa su tako u nekim vrtićima one dosegnule i maksimalnih 66 eura. Dječji vrtić na Vrbanima jedan je od njih, a cijenu od 66 eura roditelji plaćaju još od rujna 2023.

Vrtići dižu cijene – roditelji mogu ispasti dijete iz posebnog programa ako im ne odgovara

– Nama je na Vrbanima program u Montessori skupini poskupio s 44 na 66 eura. Dobili smo obavijest o poskupljenju no nema smisla ispisivati dijete iz svoje skupine u zadnjoj godini vrtića pa plaćamo iako nam nije svejedno – kazala je jedna mama.

Poskupljenje su najavili i iz DV Potočnica s Trešnjevke gdje će programi poskupjeti na 55 eura. I ondje su obavijestili roditelje o poskupljenju koje će pak biti na snazi od rujna 2024., tj., vrtić će omogućiti svim roditeljima da djeca izguraju godinu do kraja pa da se eventualno ispišu tijekom ljetnih praznika i od jeseni krenu u redovnu skupinu.

– Ako, s obzirom na povećanje iznosa, želite promjenu skupine za vaše dijete odnosno odustajanje od posebnog programa, molimo vas da putem e-maila pošaljete službeni zahtjev najkasnije do 30. travnja 2024. – obavijestili su roditelje iz vrtića.

Iz Grada su nam pojasnili da odluku o cijeni posebnih i alternativnih programa gradski vrtići mogu donijeti isključivo uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te da će Grad u slučaju zaprimanja zahtjeva za povećanjem cijene posebnih i alternativnih programa uskratiti potrebne suglasnosti.

-Upoznati smo s namjerom dvaju vrtića da od rujna povećaju cijene posebnih i alternativnih programa, međutim, mišljenja smo da slijedom znatnog povećanja ulaganja Grada u sustav predškolskog odgoja i obrazovanja u proteklom razdoblju ne postoji temelj za povećanje cijena. Povrh ulaganja u izgradnju i dogradnju, odnosno, proširenje vrtićkih kapaciteta, od rujna do danas zaposlili smo više od 550 novih djelatnika, uveli trećeg djelatnika u svaku jasličku skupinu, a od lipnja 2021. do danas djelatnicima u vrtićima povećali plaće za oko 35% – istaknuli su iz Grada.

Dodali su da je Grad također u odnosu na prošlu godinu učetverostručio iznose za tekuće i investicijsko održavanje vrtića i da su osigurali da vrtići roditeljima ostanu cjenovno pristupačni povećanjem cenzusa za sufinanciranje za gotovo 30%. 

Osim toga, naveli su i da je maksimalna cijena kraćih, posebnih i alternativnih programa propisana Programom javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, i to 39,82 eura mjesečno za kraće, odnosno, 66,36 eura za posebne i alternativne programe.

Iz toga proizlazi da bi svi vrtići mogli podići cijene posebnih i alternativnih programa na 66,36 eura no da će im Grad vjerojatno uskratiti suglasnost. Samu razliku u cijena sličnih programa u vrtićima iz Grada objašnjavaju razlikama u svom sadržaju, opterećenju, opsegu aktivnosti za djecu, propisanim uvjetima za djelatnike kojih ih provode i slično. Primjerice, sportske programe u pojedinim vrtićima dodatno obogaćuju licencirani sportski treneri, vrtići organiziraju različite aktivnosti, izlete i programe koji su obuhvaćeni cijenom programa i sl.

Što se tiče trošenja novca koje roditelji uplaćuju za posebne programe, vrtići ga mogu koristiti isključivo na način propisan Zaključkom o mjerilima i korištenju vlastitih prihoda, poput stimulacija za djelatnike koji sudjeluju u provedbi, poboljšanje materijalnih uvjeta, stručno usavršavanje i slično.

-Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade u kontaktu je s dječjim vrtićima i, ako bude potrebe, prilagodit će propise tako da posebni i alternativni programi i dalje budu kvalitetna dodatna opcija dostupna svoj djeci, bez obzira na prihode roditelja – zaključili su iz Grada.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.