Edukacija i savjeti Učenje i rekreacija

Kada je pravo vrijeme za učenje stranog jezika?

Iako se metode učenja razlikuju ovisno o dobi djeteta, s najmlađima isto kao i sa starijima učimo kroz igru i pjesmice s pokretima.

Tečaj stranog jezika

Izvor: Helen Doron

Učenje stranog jezika može početi od najranije dobi


Kako za učenje stranih jezika nikad nije prekasno, stručnjaci tvrde da nikad nije niti prerano. Najbolji odgovor na brojne nedoumice roditelja jeli rano upisati dijete na tečaj prije početka polaska u školu dala nam je Martina Matić iz škole za engleski za djecu Helen Doron.

Iako dijete te dobi još ne priča, nije prerano izlagati ga drugom ili čak i trećem jeziku, pojasnila je Matić, jer to djetetu ne predstavlja problem i neće uzrokovati zbrku.

– Što se djeca ranije susretnu s drugim jezikom lakše će ga i savladati. Djeci je dovoljno pokazivati predmete o kojima pričamo i ona će brzo savladati da je čaša isto što i ‘glass’ iako neće biti svjesna da je jedno na Hrvatskom, drugo na Engleskom  – istaknula je Matić. Dodala je da ni metode učenja nisu iste za tromjesečnu bebu, dvogodišnju, četverogodišnju i šestogodišnju djecu.

– Mi s djecom pričamo na engleskom bez obzira na to što nam ona ne odgovaraju. Ipak, znamo da nas razumiju kroz oponašanje, a tako i usvajaju jezik – istaknula je Matić.

Iako se metode učenja razlikuju ovisno o dobi djeteta, s najmlađima isto kao i sa starijima učimo kroz igru i pjesmice s pokretima.  Najbitnije je svakodnevno doma izlagati dijete jeziku pomoću naših CD-a i  DVD-a i na nastavi kroz zanimljiv i zabavan način dijete naučiti koristiti jezik.

Učenje jezika djeci nije opterećenje i roditelji ne trebaju čekati neku stariju dob

Kazala je da djeca i kod kuće mogu učiti jezik no da ga puno brže i lakše usvajaju u izravnoj komunikaciji s drugom djecom i predavačima u školi stranih jezika. Matić je kao primjer navela učenje stranog jezika u ranom djetinjstvu s učenjem dva jezika u dvojezičnim obiteljima –  dijete bez problema može naučiti jezik jednog i drugog roditelja.

– Učenje jezika djeci nije opterećenje i roditelji zbog toga ne trebaju čekati neku stariju dob. U slučaju da dijete baš ne želi učiti, roditeljima znamo savjetovati da ipak pričekaju – istaknula je Matić. Pojasnila je da je cilj njihove metode da dijete voli što radi i da na taj način uči jezik s lakoćom i veseljem.

– Ispisi i odgode se i događaju no vrlo rijetko jer djeca dobro prihvate tečajeve na kojima lupamo, skačemo, igramo se, pjevamo, odnosno radimo sve ono što ona vole – rekla je Matić.

Ispričala je i da se u njihovim školama priča isključivo na engleskom jeziku, bez prijevoda pa se djeca u početku malo čude što ne razumiju o čemu teta priča no kazala je i da se ubrzo na to priviknu pa im je čudno kada na hodniku nekad čuju kako učiteljica ipak zna i Hrvatski.

Kada upisati dijete na tečaj stranog jezika?

Ako je suditi prema riječima stručnjaka, čim prije. Naime, dijete do sedme godine ima mogućnost naučiti izgovarati strani jezik tako dobro da će kasnije čak i izvorni govornici otkriti da nije jedan od njih dok će sve ostale ipak prepoznati po naglasku.

Osim što će dijete koje je krenulo na tečaj u naj ranijoj dobi  imati dobru podlogu za kasnije usavršavanje i nadogradnju, iz godine u godinu, imati će i velike prednosti u školi. Umjesto teškog savladavanja lekcija, dijete koje je išlo u školu stranih jezika lakše će proći potrebno gradivo i imati više vremena za druge predmete.

Ako pak roditelji uče djecu kod kuće, najbolje je također krenuti kroz pjesmice koje zahtijevaju neke radnje poput okreta, dizanja ruku i slično. No, u tom slučaju tekst mora biti čim razgovjetniji, glasan i razumljiv, a ništa drugo ne bi smjelo ometati koncentraciju djece.

Djecu se strani jezik može podučavati i pomoću raznih igara, a u početku im ne trebaju niti pokušati objasniti da se radi o drugom jeziku. Problematiku jezika djeci pojasnite tek kada ih počnete pripremati za tečaj. Djeca će činjenicu da se priča drugi jezik prihvatiti puno lakše nego što mislite.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.