Istaknute teme Prehrana

Što djeca zimi jedu u školi? Pirov gris sa suhim smokvama za doručak, za ručak grah varivo sa suhim mesom i kiselom repom

Pirov gris sa suhim smokvama za doručak, grah varivo sa suhim mesom i kiselom repom uz raženi kruh i naranču za ručak i krušni štapići (grissini) za užinu. Riječ je o dnevnom meniju tijekom zimskog perioda koji u školi ovih dana imaju djeca u zagrebačkim osnovnim školama. Zimski meni prema kojem će se djeca hraniti cijele zime pripremili su stručnjaci sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama.  meni je složen tako da djeca nadoknade sve nutritivne vrijednosti koje pred njih stavlja zimski period.

Stručnjaci s Prehrambenog fakulteta dobili su na doradu jelovnike od školskih kuharica

Upravo s ciljem unapređenja kvalitete školske prehrane, Grad Zagreb je naime proteklog ljeta naručio standardizirane, nutritivno uravnotežene i sezonske jelovnike za prvo polugodište školske godine 2023./2024., odnosno, za period od rujna do prosinca ove godine.

Kako bismo učenicama i učenicima osigurali nutritivno uravnotežene, sezonske obroke, stručni tim PBF-a izradio je novezimske jelovnike, koji će se u školama primjenjivati od siječnja do ožujka, odnosno do proljetnog odmora učenika. Spomenuti jelovnici velikim se dijelom temelje na prijedlozima obroka koje su kuharice i kuhari škola dostavili PBF-u, a koje je PBF temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio. Baš kao i jesenski jelovnici, novi jelovnici u škole se uvode postupno, ovisno o kapacitetima i mogućnostima svake pojedine škole, nabavi potrebnih, novouvedenih namirnica i sl. 

Grad Zagreb ovim nastavlja ulagati u poboljšanje kvalitete školske prehrane, školske kuhinje, blagovaonice i povećanje dostupnosti toplog obroka. Zahvaljujući ulaganjima Grada u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023. godine, u iznosu od 750 tisuća eura, kao i potpori države, školskom je prehranom trenutno obuhvaćeno čak 15.000 učenika više nego prošle godine – njih 59.000. Pritom, svim su roditeljima smanjeni računi za prehranu, a škole su, unatoč tome, ostvarile čak 3,2 milijuna eura (67%) veći prihod za prehranu u prvoj polovici 2023. godine nego u istom periodu 2022. godine. Uz to, od ove nastavne godine čak 1.500 učenika više nego prošle godine moći će konzumirati topli obrok.


Za daljnje poboljšanje prehrane, ustrojena je Radna skupina za razvoj unaprijeđenog modela prehrane koja će pratiti uvođenje jelovnika i raditi na novom modelu prehrane, smanjenju otpada od hrane te potporu djeci s posebnim prehrambenim potrebama. Uz to, u 31 osnovnoj školi kreće pilot projekt zelene javne nabave hrane čiji je cilj stvoriti održiv sustav prehrane i školama osigurati zdrave, ekološke i lokalno proizvedene namirnice.
 
Kalkulator za izračun dnevnih izdvajanja roditelja za školsku prehranu dostupan je ovdje.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.