Istaknute teme Odgoj

12 stvari koje bi dvogodišnjaci trebali raditi sami

dvogodišnjaci

Dvogodišnjaci mogu i žele puno stvari obaviti sami – neke uz vašu asistenciju a neke potpuno samostalno

Dvogodišnjaci nisu mala, nesamostalna bića kojima morate stalno pomagati i služiti im. Daleko da bi u ovih 12 stvari trebali biti stručnjaci, ali bitno im je dopustiti da eksperimentiraju i uče. To će vam olakšati mnoge dane u budućnosti, a kod njih ćete potaknuti samostalnost.

Neka počiste iza sebe

To ne mora biti besprijekorno čišćenje, ali ako bude nekih prolijevanja i slično, dodajte svom mališanu vlažnu maramicu da se nauči pobrisati svoj nered.

Pomaganje pri kuhanju

Tako ćete najlakše smiriti dijete – ako ga pretvorite u pomoćnika. Inače, teško da ćete išta skuhati, Neka dodaje, sipa, miješa….

Nošenje suđa u sudoper

To se naravno odnosi na djetetov tanjur i pribor za jelo, koji su u toj dobi uglavnom plastični. Da, klinci bi najradije nosili naše tanjure ili zdjele, ali to ostavite za neka kasnija vremena. No, nije na odmet steći naviku odnošenja svog suđa na pranje nakon obroka.

Sami jedu

Možda će to biti neuredno, ali djeca bi s dvije godine trebala sama stavljati hranu u usta.

Pranje ruku

Te ruke neće biti detaljno oprane, ali dijete će naučiti pokrete koje treba. Zato, nadgledajte dok praksu ne dovede do savršenstva.

Pospremanje igračaka

Ovo će biti teško jer djeca nisu ljubitelji pospremanja. Ali važno je krenuti s “treningom” na vrijeme. Jer ako dijete s dvije godine vidi da uvijek vi pospremate igračke iza njega, teško da ćete ga kasnije preodgojiti. Zato, upozoravajte da skloni ono čime se igralo već s dvije godine.

Raspremanje namirnica

Ovo je zadatak koje dijete ne može obavljati samostalno, ali može vam pomagati. Učit će o hrani i gdje koja namirnica stoji.

Spremanje suđa

Kada perilica suđa obavi svoje, neka vam dijete pomogne isprazniti ju. Naravno, ne velike i teške komade.

Odijevanje

djec ase znaju brzo isfrustrirati kada zapnu tijekom oblačenja, ali ako se oboružate strpljenjem, brzo ćete uočiti velik napredak. Jer, dvogodišnjaci su definitivno sposobni neke stvari obući sami!

Biranje odjeće

Ako njih nije briga što će nositi (a najčešće nije), pustite im da slobodno odaberu svoju kombinciju za taj dan. Dok god se ne radi o japankama u prosincu.

Bacanje smeća

Komadići papira na podu, omot čokoladice, naučite dijete da sve što ne treba biti na podu, ide ravno u smeće. Kada pojede puding ili nešto slično, čašicu također može baciti u reciklažu. Korisno, a djeci često i zanimljivo.

Pranje zubi

Možda u tome neće biti previše dobri i detaljni, ali dvogodišnjak je sposoban naučiti poteze koje treba izvoditi prilikom pranja zubi. Dajte mu slobodu da sam uči, isprobava, nađe svoj način četkanja istekne rutinu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.