Istaknute teme Za roditelje

11 načina kako uvjeriti djecu da su vam bitnija od mobitela

Bez mobitela sve manje roditelja teško funkcionira te zbog njih zanemaruju djecu

Svi znamo da ne bismo trebali koristiti mobitel dok provodimo vrijeme sa svojim djecom. toliko je tekstova napisano na temu da djeci treba naša pozornost, nepodijeljena pažnja, kako mobiteli štetno utječu na obiteljske odnose.

No, većina roditelja ipak si ne može pomoći, a muči ih i osjećaj krivnje što se ne mogu riješiti te male spravice koja ih stalno mami da još nešto proguglaju ili da pročitaju još jedan e-mail. Roditelji počinju brinuti zbog vremena koje provode pred ekranom gotovo jednako kao što brinu i oko vremena koje njihova djeca provode pred ekranom. Apsurdno, zar ne?

No, koliko je roditeljska opsjednutost mobitelom ustvari opsjednutost? Ili je u stvari njihovo vrijeme na mobitelu samo posljedica užurbanih i zaposlenih života koje vode? Na mobitelima se danas nalaze i dječji rasporedi, podsjetnici, planeri, mailovi, rokovnici, aplikacije koje nam prate gotovo sve segmente života, a tu je i vrijeme koje provodimo na internetu iz čiste zabave. Jer, priznajmo si, i roditeljima je ponekad potrebna zabava.

Pretjerano korištenje mobitela ima puno negativnih posljedica i na naše zdravlje, no sada se bavimo temom kakve su to negativne posljedice koje ima na obitelj.

Djeca se osjećaju kao da nismo pretjerano zainteresirani za ono što nam ona imaju reći ili pokazati te da nas više zanima nešto drugo na ekranu.

Dobra vijest je da je ovaj problem rješiva, samo trebamo priznati sebi kako stvari realno stoje i napraviti mali plan.

Kao prvo, stručnjaci upozoravaju da ste vi djeci primarni model i od vas uče kako će se ponašati u blizini tehnologije. Stoga, odložite mobitel svaki put za vrijeme jela ili kada djeca trebaju vašu punu pozornost. A evo još nekih savjeta koje znanstvenici misle da bi vam mogli pomoći na putu pokazivanja djeci kako su vam važnija od mobitela:

Odredite koje su vaše stvarne potrebe za mobitelom

Mnogi roditelji za telefonom posežu iz opravdanih razloga, ali mnogi surfaju u vrijeme druženja s djecom i kada za to ne postoji neki poseban razlog. Razmislite ili napravite listu vaših svakodnevnih aktivnosti na mobitelu. Što su od toga zadaci, a što zabava i opuštanje?

Kad odlučite koliko vam je vremena potrebno i kada, i za zadatke i za zabavu, potrudite se da vrijeme preostalo izvan toga provedete neometano s ostatkom obitelji.

Uključite djecu u diskusiju o korištenju mobitela

Svako dijete svojim mišljenjem može pripomoći diskusiji. Objasnite im zašto ponekad jednostavno morate koristiti mobitel, a zašto se nekada morate i opustiti.

Također je bitno da shvate pravila oko uporabe tehnologije te zašto ste ih postavili. Štoviše, neka vam i oni sami pomognu oko njihovih osmišljavanja.

raspravite zajedno što misle kada je i koliko primjereno koristiti tehnologiju, a kada nije. Sve je to dio medijske kulture oko koje nam se život sve više vrti.

Napišite pravila o korištenju mobitela u kući i izvjesite ih gdje ih svi mogu vidjeti

Zid u kuhinji, hladnjak, hodnik, odaberite mjesto gdje će pravila biti vidljiva svima, pa će i vas netko moći upozoriti ako ih prekršite. Neki primjeri pravila o korištenju mobitela:

-nema korištenja mobitela sat vremena nakon dolaska kući

-nema korištenja mobitela dok djeca ne legnu u krevet

-mobiteli ne smiju biti na vidljivom mjestu za vrijeme obroka

-nema korištenja mobitela za vrijeme zajedničkog gledanja crtića ili filmova

Dajte djeci barem 10 minuta nepodijeljene, pune pažnje

Dječji psiholozi savjetuju da djeci najmanje dvaput dnevno posvetite 10 minuta pune i pozitivne pažnje. To znači da zađete u njihov svijet, igrate se ili razgovarate s njima najmanje 10 punih minuta bez ikakvih ometanja sa strane.

to potiče pozitivnu pažnju i jača emocionalnu vezu, a nije ni malo teško izvedivo. Probajte iskušati ovaj eksperiment nekoliko tjedana.

Mnogi će se na ovo nasmijati i reći da sigurno provode sa svojom djecom više od 10 minuta dnevno. Ali, obratite pažnju je li to doista tako i imate li kakvih prekida u tom razdoblju.

Priznajte i nadvladajte strah od isključenosti

Ljudi danas pate od straha da će biti isključeni te da će propustiti nešto bitno ako nisu stalno na društvenim mrežama ili online.

Najbolji način da se riješite tog straha je da si priznate da ga imate, a potom treba početi i raditi na tome.

Otkrijte što su vam okidači

Možda vam se čin ida posežete za mobitelom iz potrebe, ali ako pozornije sagledate situaciju shvatit ćete da posežete za njim u točno određenim situacijama. Dakle, čak je i korištenje mobitela stvar navike, odnosno postoje određeni okidači koji vas navode na to.

Odredite koje su to situacije i kako biste mogli izbjeći korištenje telefona za to vrijeme? Je li to dok vaša djeca gledaju crtić na tv-u ili dok se brčkaju u kadi? Možda dok pijete kavu? Ili za vrijeme zajedničkog doručka? Kako to promijeniti?

Kada odredite te situacije, lakše ćete se njima i pozabaviti i eliminirati okidače.

Označite kutiju ili ladicu u koje ćete spremati mobitel za vrijeme nekorištenja

Daleko od očiju, daleko od srca. I budite čvrsti, ne otvarajte ladicu.

Koristite češće tihi način rada

Takozvani silent mode izvrstan je za ovisnike. Kada ne čujete zvuk, nećete na njega niti reagirati

Ugasite obavijesti

Kada stalno čujete zvukovne obavijesti, imat ćete potrebu provjeriti što se događa, tko vas treba, tko je što iskomentirao na Facebooku. Sve to možete i kada djeca pođu na spavanje ili se krenu baviti nekom svojom aktivnosti. Do tada, ne dopustite da vas zvukovi nevažnih obavijesti ometaju svaki čas.

Ubrzajte mobitel kako biste na njemu trošili što manje vremena

Možete provesti manje vremena na svom mobitelu samo ako neke stvari bolje organizirate. Na primjer, iskoristite aplikaciju koja će vam pomoći da izbrišete pretplatu na bespotrebne mailove za koje vam stižu obavijesti i samo vas ometaju te stvaraju gužvu u sandučiću.

Rasporedite svoje aplikacije radi veće učinkovitosti.

obrišite aplikacije i igrice koje vam samo troše vrijeme.

Koristite aplikaciju koja će vam mjeriti vrijeme provedeno na mobitelu

Checky je jednostavna aplikacija koja vam govori koliko puta na dan ste pogledali svoj mobitel. Vjerujte, brojka će vas iznenaditi.

Moment je još jedna aplikacija koja prati koliko dnevno koristite svoj iPhone i iPad. Ako uvidite da je brojka prevelika, možete sebi postaviti dnevni limit te potom dobivate i obavijesti kad ste ga prekoračili.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.