Edukacija i savjeti Istaknute teme

10 načina kako da djeca lakše zaspu po ljetnim vrućinama

zaspu

Ljeti i odrasli teško zaspu, a dječji odlazak u krevet može biti prava noćna mora

Djecu je teško poslati na spavanje i kada su uvjeti idealni, a dok traju ljetne sparine, to je pravi izazov! Jer, znamo svi, odlazak u krevet sve je samo ne ugodan.

Idealna temperature sobe za spavanje je između 16 i 22 stupnja, no ako nemate klimu teško da ćete ju postići onih najtoplijih ljetnih dana.

No, zato vam ovih nekoliko savjeta može pomoći:

Rashladite jastuk

Dva sata prije polaska na spavanje, stavite djetetovu jastučnicu i omiljenu plišanu igračku u vrećicu i potom u zamrzivač.

Hladna jastučnica bit će dobrodošlo osvježenje, kao i plišana igračka uz koju će se dijete moći stisnuti – da ga rashladi!

Blokirajte ulazak svjetla tijekom dana

Iako mislite da je možda bolje držati prozor otvoren i pustiti da zrak cirkulira, od vrućine ćete se bolje zaštititi ako prozore zatvorite i spustite rolete. Tako će toplina teže prodrijeti u sobu.

Promijenite plahte

Razmislite o kupovini posteljine drugačijeg materijala. Isti materijal nije jednako ugodan ljeti i zimi. Ljeti se preporučuje pamuk, saten i perkal.

Koristite ventilator

Ventilator možete imati upaljen dok dijete ne uspije zaspati i onda ga je najbolje ugasiti. Postavite ga pokraj prozora da puše hladan zrak u sobu.

Hladan tuš prije spavanja

Voda ne bi trebala biti previše hladna, a tuširanje neka traje kratko. Tek toliko da donese potrebno osvježenje prije odlaska u krevet.

Držite mokru krpicu pokraj kreveta

Ako nemate vremena za hladan tuš, namočite pamučnu krpicu u mlaku vodu i osvježite dijete laganim tapkanjem po tijelu i čelu dok leži u krevetu. Ostavite krpicu u zdjelici s vodom pokraj kreveta kako bi se ono moglo i samo rashladiti.

Napravite propuh

Naše bake stalno su nas plašile propuhom, ali onaj “pravi” propuh ljeti nije uopće niti moguće napraviti. No, otvoreni prozori na suprotnim stranama mogli bi donijeti barem neku cirkulaciju zraka i olakšanje od sparine koje je potrebno da bi dijete moglo zaspati.

Sisanje kockica leda prije spavanja

Prije spavanja, dok im na primjer čitate priče ili dok gledaju crtić., dajte djeci da sišu kockice leda. Ako su vam djeca sklona upalama grla, umjesto toga im ponudite rashlađeno čokoladno mlijeko umjesto toploga.

Pidžama je ponekad bolja opcija

Dječje tijelo najbolje se hladni znojenjem. Iako vam se čini da je najpametnije da dijete spava golo il samo u peleni, u pidžami od kvalitetnog pamuka ono će se u stvari najprije ohladiti. A pidžama od pamuka ritom je najbolja za apsorpciju znoja.

Usporite tempo

Kako se vrijeme spavanja bliži, pobrinite se da djeca uspore sa svojim dnevnim aktivnostima, prekinite trčanje, skakanje, penjanje. Date im dovoljno vremena da organizam predahne i dovede se u normalno stanje prije odlaska u krevet.

Foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.