Istaknute teme Odgoj Zdravlje i sigurnost

Zašto sve više djece pati od blagdanske depresije?

Praznici mogu biti uzbudljivo vrijeme za djecu, škola završava, dolazi zabava, obiteljska druženja, pokloni… No, za neku su djecu blagdani najteže doba u godini.

Roditelji često znaju biti zaokupljeni sami sobom pa kasno primjere da im djeca pate od blagdanske depresije

Shvatiti da je vaše dijete u toj grupi te da blagdani kod njega izazivaju tugu, pa možda čak i depresiju je izuzetno teško, ali i važno.

– Djeca će sve učiniti kako bi sakrila svoje emocije, pogotovo ako osjete napetu obiteljsku atmosferu – smatraju psiholozi.

Kako bi roditelji uopće primijetili da nešto nije u redu, moraju tražiti specifične tragove. No, to je često jako teško, ponajviše iz razloga kojeg si roditelji ne žele priznati – a taj je da su zaokupljeni sami sobom.

Ponekad toliko da nemaju vremena detaljno proučavati i svoju djecu. Dječji psihijatri i psiholozi otkrili su najčešće razloge dječje depresije. Jedan je upravo taj – napetost koja raste među roditeljima koji su nerijetko nervozni i napeti zbog troškova koje će jedva podmiriti i očekivanja koje ne mogu zadovoljiti.

Mnogi od njih će upravo oko blagdana ili čak na same blagdane  “potegnuti” dodatno na poslu – radi veće zarade ili kako bi završili zaostatake, a upravo to je i drugi razlog dječje tuge – njihova odsutnost u vrijeme kada svi reklamiraju da bi obitelj trebala biti na okupu.

Postoje i neki drugi, nešto rjeđi razlozi – razvod roditelja, pritisak vršnjaka ili jednostavno, previsoka očekivanja.

Da, mnoga djeca toliko žele da sve u njihovoj obitelji bude savršeno pa sva svoja očekivanja polažu u blagdane koji bi trebali poslužiti kao lijek “za sve probleme”. A to najčešće ne ispadne tako jer velika je razlika između očekivanja i stvarnosti.

Psiholozi upozoravaju roditelje da kod djece pronađu sljedeće znakove depresije:

  • dijete je često iziritirano,
  • povlači se iz nekad omiljenih aktivnosti,
  • apetiti i navike spavanja se promijene,
  • ponavljajuće glavobolje i druga bol koja je neobična za vaše dijete.

Sve su to znakovi da se dijete bori sa stresom.

Razgovarajte s djetetom ili neka to učini neki drugi član obitelji u kojeg imate povjerenja. Pazite da pristupite djetetu u pravo vrijeme i na odgovarajući način. I zapamtite, blagdani i praznici trebali bi biti vrijeme za obitelj, zabavu i druženje. Ako se vaše dijete s tim muči, vrijeme koje ćete odvojiti za njega tijekom godine može mu biti najbolji poklon.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.