Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Nove smjernice za uvođenje kikirikija u dječju prehranu

Sve što ste do sada znali o alergijama na kikiriki ostavite po strani jer dolaze nove pravila o uvođenju ove namirnice koja se smatrala vrlo alergenom.

Uvođenje kikirikija u dječju prehranu do sada se nije preporučivalo prije treće godine

Američka akademija pedijatara predstavila je tako nove smjernice prema kojima kikiriki treba što ranije ponuditi djeci, upravo kako bi se smanjio broj alergijskih reakcija. Naime, stručnjaci vjeruju kako što ranije izlaganje nekoj namirnici sprečava pojavu alergijske reakcije.

U stvari, više studija provedenih  prošlih desetljeća pokazalo je korist od ranog uvođenja kikirikija kod visokorizičnih beba, starosti od 4 do 6 mjeseci, ali uz odgovarajući medicinski nadzor. Bebe koje ne spadaju u potencijalnu visokorizičnu skupinu mogu početi konzumirati kikiriki s navršenih šest mjeseci ili kasnije, slijedeći obrazac uobičajene obiteljske prehrane.

Ranije se pak smatralo da se djeca podložna alergijama ne bi smjela niti približiti kikirikiju prije navršene treće godine. No, 2019 godina donijela je promjene te se smatra da ranije izlaganje alergenu smanjuje mogućnost alergijskih reakcija u budućnosti. No, kako znati da je dijete u visokorizičnoj skupini, odnosno da bi moglo biti alergično na kikiriki, pitaju se roditelji.

Indikacije za to su, odgovaraju stručnjaci, alergija na jaja i ozbiljan ekcem. Predlažu razgovor s pedijatrima te provođenje određenih testova kako bi se alergija i potvrdila te odredilo najbolje vrijeme za “isprobavanje kikirikija”.

Pritom treba imati na umu da djeci ne smijete dati cijeli kikiriki zbog rizika od gušenja. Počnite na primjer s kikiriki prahom smrvljenim u kašicu ili laganim premazom kikiriki maslaca na kruhu. Kako gusti maslac može biti pretežak za mala usta, liječnici savjetuju razrjeđivanje s malo tople vode.
Kada jednom uvedete kikiriki u prehranu, najbolje je nastaviti ga davati, a ne zaboraviti na njega. Stalno ponavljanje neke namirnice smanjuje mogućnost pojave problema.

Djeca kod koje je alergija na kikiriki već potvrđena, konzumaciji trebaju pristupati s oprezom i u dogovoru s liječnikom. Neki od simptoma alergijske reakcije na kikiriki mogu biti: oticanje usnica, kašalj, povraćanje ili osip koji izgleda poput uboda komarca oko usta ili drugih dijelova tijela. Simptomi se obično pojavljuju odmah nakon jela. 

foto: Molly

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.