Istaknute teme Odgoj

Umjesto skupih igračaka, pođite na obiteljsko putovanje, savjetuju psiholozi

Velik broj roditelja svake godine troši jako puno novaca na igračke, a određeni broj roditelja troši nezamislive iznose. Blagdani, rođendani, pa čak i neke “neposebne” prilike…sve je razlog za obradovati svoje mališane.

Ljudska bića sreću ne doživljavaju iz stvari nego iz iskustava pa umjesto skupih igračaka krenite na izlet

Istraživanja pokazuju, reklo bi se, čak i zabrinjavajuće rezultate, a to je da roditelji u prosjeku po djetetu na godinu potroše oko 3500 kuna, samo na igračke. Velik dio tih novaca “otpadne” na blagdanske darove, a ostatak se troši ravnomjerno, tijekom godine. Neki, koji si to mogu očito i priuštiti, samo na božićne poklone za djecu potroše i do vrtoglavih 1000 eura!

Psiholozi smatraju kako nešto s tim brojkama sigurno nije u redu i da su od 2015 godine počele naprosto divljati. Većina ih se slaže kako djeca ili ne cijene ili uopće ne žele preskupe poklone koje dobivaju. Zato stručnjaci predlažu, po njima zdravu alternativu. Sav taj “uludo potrošeni novac” treba iskoristiti za zajednička obiteljska putovanja.

-Kako djeca odrastaju, ti materijalni pokloni koji im roditelji omogućuju postaju samo sve skuplji i skuplji. Nitko ne profitira osim proizvođača. A s druge strane, obiteljska putovanja i zajednički doživljaji ono su što se pamti vječno.

Mnoge studije podržavaju ove riječi jer istraživanja potvrđuju da ljudska bića sreću ne doživljavaju iz stvari nego iz iskustava. Tako je na primjer utvrđeno da će odrasli čovjek više požaliti jer nije otišao na neki koncert nego što nije kupio određeni komad namještaja. Naime, upravo su iskustva ta koja povezuju naše društvene živote, a ne materijalne vrijednosti. 
djeca, objašnjavaju psiholozi, potrošnju vide i doživljavaju na drugačiji način.

Na primjer, bit će im neobično kako u kafićima u francuskoj ne postoji cedevita, nego samo orangina i slično. To će biti detalj kojeg pamte, a koji se odnosi na nešto materijalno. Također, odlazak na praznike ne znači da trebate očekivati da će dijete uživati u stvarima u kojima vi uživate na odmoru. Odmor bi trebao biti velikim dijelom prilagođen njima.

No, dajte trogodišnjaku poklon, moguće je da će ga više zainteresirati kutija ili vrećica od same igračke. ili će “poželjeti” igračku svoje sestre. Na kraju će dijete završiti u kutiji. Isto tako je i s putovanjima. Trebamo im dopustiti da stvari istraže i dožive na svoj način.

Roditelji danas tako puno i dugo rade, a djeca za to vrijeme borave u odgojnim ustanovama, stoga je održavanje zdravih veza postalo i više nego dragocjeno. Psiholozi time ne žele reći da su sve igračke loše, već da ako niste, trebali biste tijekom blagdana, ali i nače priuštiti djeci iskustvo obiteljskog putovanja. To će mnogima biti rijetko prilika da se povežu i razigraju sa svojim roditeljima, a da se ne radi o ljetnim praznicima. A to im je najveća želja od svih. 

foto: pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.