Istaknute teme Zabava i zanimljivosti

Kinetički pijesak – možete ga sami napraviti kod kuće

Kinetički pijesak idealan je za igru u kući, a od običnog se razlikuje po tome što je rastezljiv i može se oblikovati, pa neće stvarati nered u kući.

Kinetički1a

Kinetički pijesak ima i brojne pozitivne učinke na razvoj djeteta


Kinetički pijesak idealan je za igru u kući, a od običnog se razlikuje po tome što je rastezljiv i može se oblikovati, pa neće stvarati nered u kući. Možete ga vrlo lako i jeftino napraviti sami, pogotovo ako u blizini imate pješčanu plažu ili pješčanik iz kojeg možete ‘posuditi’ malo pijeska. Ako nemate, možete ga dosta povoljno kupiti u trgovinama poput Bauhausa ili Baumaxa.

Za kinetički pijesak treba vam:

  • 4 kilograma običnog pijeska
  • 2 kilograma gustina
  • 2 litre vode
  • jedna čajna žličica deterdženta za suđe
  • voda koju ćete dodavati postepeno dok ne dobijete željenu gustoću

Kupite neki veći plastični spremnik u njega stavite pijesak i gustin te miješate ih dok se potpuno ne sjedine.

Kinetički pijesak

Potom dodajete po malo vodu u koju ste stavili žličicu deterdženta. Mijesite tijesto sve dok ne postignete željenu gustoći. Kada mislite da ste gotovi probajte oblikovati loptu.  Ako vam se raspadne znači da trebate još vode. Krajnji rezultat trebalo bi biti mrvičasto tijesto, vlažno, ali ne mokro ili ljepljivo.

Kinetički 3

Neke od prednosti igre s kinetičkim pijeskom:

Razvijanje fine motorike – idealan je za razvijanje finih motoričkih vještina jer se može mijesiti, valjati, stiskati i oblikovati. Dijete može učiti raditi kuglice ili razne druge oblike, rezati ga s plastičnim nožićem, stavljati u posudice i raditi pješčane kule -bezbroj je mogućnosti i načina igre.

Senzorni razvoj – dobar je za djecu koja su taktilno osjetljiva i imaju potrebu sve dirati i opipati, ali i onu koja izbjegavaju ‘neuredne igre’ i ne žele dirati ‘prljave stvari’ jer će ih privući svojom mekom i neobičnom strukturom.

kinetički4

Razvoj pisačkih i crtačkih vještina – pisanje i crtanje po kinetičkom pijesku je crtanje po multi-senzornom materijalu, gdje djeca koriste svoje prste kao alat i u biti razvijaju vlastitu kreativnost i maštu.

Kreativno razmišljanje – igranje pijeskom potiče stvaranje ideje, motoričkog planiranja i na kraju samu izvedbu. Kada djetetu servirate kinetički pijesak i nekoliko kalupa, u biti ga potičete da počne razmišljati na koji način može iskoristiti sve što je pred njim.

Igra pretvaranja – kinetički pijesak može poslužiti kao idealna kulisa u igri pretvaranja. Istraživanja su pokazala da djeca vrtićke dobi trebaju nek vrstu rekvizita koji će im olakšati simboličku igru i pomoći im da se ‘užive’ u predstavu.

Kinetički pijesak

Razvoj govornih vještina – navodno igranje s materijalom poput pijeska pomaže djeci da prošire svoj vokabular. Naime, u igri se stvara potreba komunikacije s prijateljem (to ste u ovom slučaju vi!), i dijete uči nove načine kako se izraziti i objasniti ono što radi i što želi napraviti.

Povećanje pažnje – samo stiskanje ovog pijeska može učiniti više od jačanja malih ruku. Može potaknuti i mozak na učenje. Stiskanje i miješanje ovakvih materijala može opustiti mozak i potaknuti vaše dijete na veću koncentraciju prilikom neke druge aktivnosti.

Kinetički pijesak

Opuštanje i smirivanje – kao što je i gore već navedeno, ‘propuštanje kinetičkog pijeska kroz prste’ relaksira i umiruje. Zbog svoje fine teksture pijesak se topi između prstiju i blagotvorno će djelovati i na dijete i na vas. Čak je dobro igrati se njime prije spavanja ili obroka, je jer će umiriti vaše dijete i bit će voljnije surađivati.

3 komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.