Istaknute teme Učenje i rekreacija

Djeca koja se ne znaju igrati sama – može li ih se naučiti?

Djeca se moraju igrati sama jer bez toga neće razviti maštu

Neka djeca rođena su samostalna. Puste našu ruku već s dvije godine i spremna su se zaigrati s komadom drveta ili kamenjem, popeti se na ogradu i zavladati svijetom bez naše pomoći. No, velik broj djece ne želi se tako lako odvojiti od svojih roditelja, pa čak niti na nekoliko minuta.Nema te igračke i te zabave koja im se može ponuditi a da najmanje 100 puta ne ometu roditelje u vrijeme pripreme večere ili nečem sličnom.

Za neke je neovisna igra nešto s čime se dijete rodi, dok drugi smatraju da je to vještina koja se može naučiti. Za to su potrebne samo neke vještine i strpljivi roditelj.

-Neka djeca igraju se samostalno i to jako koncentrirano i s velikom pažnjom. Uživaju u tome te su pritom jako produktivna i kreativna – objasnila je psihoanalitičarka dr. Laurie Hollman.

Druga djeca pak za igru žele društvo prijatelja ili roditelja. Ona uživaju u socijalnoj uključenosti puno više nego u obavljanju nekog zadatka ili igri samoj. Ako to čine cijelo vrijeme, propuštaju važnu razvojnu stepenicu : uživanje u vremenu provedenom na samo. Ta stepenica nužna je za izgradnju mašte i drugih vještina.

-Vrijeme provedeno na samo je vrlo važno. Ono čak može pomoći djeci da bolje i lakše uče nekad u budućnosti jer su već naučili samostalno izvršavati određene zadatke. Također, djeci koja se znaju igrati sam jača samopouzdanje zbog osjećaja postignuća – objasnila je Hollman.

Roditeljima djece koja imaju problema s igrom na samo Hollman je preporučuje 6 načina kojima bi to mogli postići:

Jasno zadajte igru

Ako četverogodišnjem djetetu kažete da se ide samo igrati, ono će biti preplavljeno izborima. I neće znati izabrati. jednostavnije je da ga točno uputite što da napravi. Na primjer, prikupiti sve što je potrebno za crtanje ili za slaganje grada. I onda zadajte zadatak. Dajte upute i recite djetetu da vas iznenadi. Svakako pohvalite rad i trud.

Ne šaljite ih u drugu sobu

Djeca koja po prirodi nisu neovisna ne vole provoditi vrijeme daleko od svojih roditelja. Zato, kako ne bi neovisnu igru shvaćala kao kanu, dopustite djeci da igru “presele” u vaš prostor i da se igraju pokraj vas.

Dr. Hollman savjetuje kako bi bilo zgodno, ako je moguće, da se dijete igra nečega sličnog što i vi radite. Na primjer, ako kuhate u kuhinji, da i njemu prenesete malu kuhinjicu u istu prostoriju (ako ju ima).

Bavite se pritom svojim poslom i objasnite djetetu da “oboje imate posla”. Naime, većina se djece voli poistovjetiti s roditeljima i obavljati svoj zadatak samostalno poput njih.

Izazovite ih na kreativnost

Nekoj djeci samo treba poticaj da bi došla u dodir sa svojom kreativnom stranom. Predložite im nešto izvan okvira i zatim se sklonite s puta.

Na primjer, dajte djetetu neke figure koje mu se sviđaju i recite mu da uz pomoć njih smisli neku priču. Recite mu da dolazite za 10 minuta da čujete što je dijete smislilo. idući put mu recite da dolazite za 15 minuta i tako postepeno produljujte vrijeme dolaska.

Uskoro će se dijete samo znati zaigrati te pritom biti maštovito i inovativno.

Počnite polako i često ih pohvalite

Niti jedno dijete koje se ne zna igrati samo neće to naučiti za dan. Zato, čestitajte sebi na svakoj minuti koju su proveli u samostalnoj igri, ali pritom ne zaboravite pohvaliti i njih. No, budite konkretni u svojim pohvalama.

Također, izaberite aktivnost koja je vašem djetetu najugodnija i pokušajte daljnju minutažu graditi upravo na njoj jer teško da će se dijete dugo koncentrirati na neku igru koja mu nije privlačna.

Opće pohvale poput: Dobar posao, lako se zaborave, ali konkretne poput: Kako si visoko složio te plave i crvene kocke dulje vrijeme ostaju zapamćene.

Budite im uzor

Djeca jako puno uče promatrajući ponašanje roditelja. Dakle, najveća usluga koju im možete napraviti je da ostavite sve, uzmete knjigu i izvalite se na kauč. Usput si skuhajte i kavu. Nema boljeg načina da djetetu čitanje učinite privlačnim, nego da vidi vas koliko uživate u njemu.

Isto vrijedi i za druge aktivnosti. Djeca žele kopirati vašu zabavu.

Nađite trenutke za poučavanje svugdje – pa čak i na tv-u

Stručnjaci savjetuju čak i ovo – ako niste previše strogi po pitanju ekrana, tv i računalo su još neki od načina kako da dijete ipak provede neko vrijeme samo sa sobom.

Tako dr. Hollman ističe kako i to vrijeme ne mora biti “uludo potrošeno” već i ekran možete koristiti kao nastavno pomagalo. Nakon sat vremena možete ispitivati dijete što je gledalo, kako mu se svidjelo te povesti diskusiju o pogledanom.

Izaberite neki dječji dokumentarac ili nešto slično poučne tematike. Dijete će biti sretno da i ono vas može nešto naučiti.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.