Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme Odgoj

Float – nova Disney priča o vezi između roditelja i djeteta i prihvaćanju bez obzira na sve okolnosti

Crtani film Float započinje scenom gdje se otac igra vani sa svojim dječakom. U jednom trenutku dijete počne plutati zrakom. U panici, otac utrči u kuću da se sakrije sa svojim djetetom, štiteći ga od pogleda i osuđivanja drugih.

Autor je crtani film Float posvetio sinu kojem je dijagnosticiran autizam

Nakon prihvaćanja da ima drukčije dijete, otac skupi hrabrosti i ide u park s djetetom no skrivajući posebnosti svoga sina. To čini na način da sina drži na uzici, a na leđima mu je ruksak napunjen kamenjima kako bi ga držao dolje. U nekom trenutku, među brojnim obiteljima i parkom prepunom ljudi, djetetova posebnost se otkriva i otac mora odlučiti kako će reagirati.

U prvi mah tata griješi, žurno zgrabi svog sina pitajući ga zašto ne može biti normalan (jedini trenutak dijaloga u filmu). Dijete Alex se prizemlji i tužno navuče kapuljaču preko glave. Dok promatra ljude, tata privuče sina i sjedne s njim na ljuljačku. Počinje se ljuljati naprijed-natrag, pojačavajući i u jednom trenutku lansira sina u zrak. Alex leti dok tata sretno trči oko njega…

Crtani film Float stvorio je filipinsko američki animator Bobby Rubio, a posvetio ga je vlastitom sinu kojem je dijagnosticiran autizam. Rubio je izjavio da su mu trebale godine da ispriča priču svoje obitelji, ali da je na kraju osjećao potrebu da to podijeli. Float šalje poruku posebnog odnosa roditelj – dijete, poruku ljubavi i prihvaćanja dijece kakva jesu.

Foto: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.