Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Smijemo li staviti dječji krevetić blizu radijatora?

Kako osigurati da je bebi toplo za vrijeme noći jedno je od najčešćih s kojim se svakodnevno susreću mladi roditelji. Znamo da pretjerano utopljavanje može biti opasno no kako onda odrediti idealnu temperaturu da beba može mirno spavati i da se ne pothadi za vrijeme hladnih noći.

Mnogi roditelji stavljaju dječji krevetić blizu radijatora kako bi dijetetu bilo toplo

Stručnjaci su upozorili da roditelji često griješe stavljajući krevetiće blizu radijatora kako bi bebama bilo toplo. IStaknuli su da postavljanje dječjeg krevetića pored radijatora nije sigurno iz tri razloga:

  • Dijete se pregrijava
  • Beba se može opeći
  • Dijete se može udaviti s trakama za spuštanje roleta

Na raspravu putem društevnih mrežća brojni su roditelji pisali da nemaju mjesta u stanovima i da je prostor uz radijator najčešće i prostor za krevetić. Stručnjaci su kazali da u tom slučaju radijator mora biti isključen, a da se soba mora grijati toplinom iz druge prostorije.

-Preporučujemo da dječji krevetić držite podalje od radijatora zbog potencijalnih ozbiljnih opeklina. Dječja koža je četiri puta tanja od odrasle osobe pa čak i najmanji kontakt s vrućim površinama može uzrokovati ozbiljnu bol i ožiljke – kazali su stručnjaci.

Također je važno, dodali su, da dijete bude na pravoj temperaturi jer je vjerojatnost iznenadne dojenačke smrti veća kod beba koja se previše zagrijavaju.

Drugi problem je taj što se većina radijatora nalazi ispod prozora, što stvara probleme malo starijoj djeci koja se mogu udaviti s trakama za spuštanje roleta.

-Svim roditeljima preporučujemo da uklone viseće trake za spuštanje roleta i zamijene ih onima koji imaju sigurnosne uređaje, poput jezičaca i prekidača – kazali su stručnjaci.

Foto: Pixabay

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.