Istaknute teme Odgoj

5 znakova da ste možda “kontrol frik” roditelj

roditelj kontrol frik

Kontrol frik roditelj uvijek je tu da provjerava, kritizira ili sputava svoje dijete, premda možda želi najbolje

Postoje različiti roditeljski i odgojni stilovi u svakoj obitelji. S obzirom na svoj temperament, odgoj, vrijeme, mogućnosti i slično, vi određujete u kojem smjeru želite pokušati odgojiti svoje dijete.

Mnogi odrasli vole imati kontrolu nad djetetovim vremenom, aktivnostima, prijateljima, jer “takva su vremena” i djecu treba imati na oku. Nekim je pak roditeljima to jednostavno dio osobnosti, no prevelika kontrola može imati i velike posljedice na djetetov razvoj i dobrobit općenito.

Naime, život s roditeljem koji voli sve kontrolirati nije ugodan niti roditelju niti djetetu jer oboje u tom suživotu žive nesretni.

Nazvati i definirati nekog kontrol frikom nije jednostavno jer to što netko u pojedinoj situaciji voli imati imati sve pod kontrolom ne znači da je nužno uvijek tako. No, ako se uzorak kontroliranja ponavlja iz situacije u situaciju, onda bi mogli postojati elementi uživanja u kontroli nad djetetom i svime općenito.

Evo nekoliko “simptoma” kontrol frik roditelja:

Ne poštivanje privatnosti

Dali ste mu mobitel, tablet…no, ne možete podnijeti da ne znate s kim se dopisuje, što piše, što gleda na youtubeu, koje je igrice instaliralo. Kada vaše dijete odloži svoj gadget i bude radilo nešto dugo, sve ćete na brzinu provjeriti i pročitati.

Roditelj kontrol frik prekopavat će po djetetovoj privatnosti i stvarima bez da ima poseban razlog za sumnju i poslije svega će djetetu izdiktirati promjene koje treba napraviti. S kim se smije dopisivati, na koji način i slično.

Izdavanje naredbi

Ponekad je djeci dobro dati savjet, što napraviti, kako postupiti. No kontrol fikrovi stalno izdaju naredbe i očekuju slijepu poslušnost. Upravljaju svakim djetetovim pokretom i očekuju da ono izvršava njihove naloge jedan po jedan, što kod djece ne ide baš tako.

Naime, većina djece voli istraživati, tjera ih znatiželja, a ovo roditeljsko sputavanje samo ih čini nesretnima.

Kritičan stav prema svemu

Kako se to ponašaš? Zašto nisi više kao Ana? Zar si baš to morao obući? Kontrol frik ima svoje ideje kako bi nešto trebalo biti napravljeno i sve drugo je pogrešno.
Ovakav tip roditelja često će posramljivati svoju djecu i isticati im kako nisu dovoljno dobra u nečemu, samo kako bi na kraju sebi priskrbili još više kontrole nad djetetom.

Ja biram!

Roditelji koji žele imati kontrolu guraju se u gotovo sve odluke i odabire svoga djeteta, često uz ispriku da će tak osve biti bolje, brže, jednostavnije. Oni u stvari nemaju izbora nego umiješati se.

Ova školska torba je bolja i čvršća od te koju si ti izabrala. Ova frizura će ti bolje stajati. Nisi se dobro obukla za vrtić, ne možeš takva ići! Jeste li se prepoznali. Ponekad ovim izjavama djetetu dajete dobar savjet, a ponekad, pogotovo ako se to često ponavlja, ubijate njegoovu slobodu, kreativnost i razvoj samostalnog kritičkog razmišljanja i donošenja mišljenja.

Zahtijevanje poslušnosti

Ljudi koji vole kontrolu nerijetko žele da ih se sluša i da se radi po njihovom jer vjeruju da znaju najbolje. U njihovim glavama postoji određena struktura kako nešto treba izgledati, i svako odstupanje čin ih nezadovoljnima.

Ako se ta struktura poremeti, roditelji kontrol frikovi ne znaju kako postupiti jer na tako nešto nisu naviknuli i to ih izbacuje iz takta. Najlakše im je zabraniti djeci nepoželjno ponašanje, odnosno kontrolirati svaku nepoćudnu misao, rečenicu, igru ili izražavanje osjećaja.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.