Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

“Želim da vaše dijete nosi masku dok se igra vani s mojim djetetom”

nosi masku

U svakoj američkoj državi vrijede drugačija pravila i svatko nosi masku prema drugačijim uputama

U vrijeme globalne pandemije neka pravila, posebno što se tiče djece i nošenja maski nisu jasno definirana. Tako u SAD-u svaka država ima svoja pravila, pa recimo u New Yorku djeca ispod dvije godine ne moraju nositi masku u javnosti, a u Oregonu isto vrijedi za djecu ispod 5 godina.

Tu su i različita uvjerenja roditelja, od onih koji vjeruju da maske guše djecu i ne štite od ničega, do drugih koji smatraju da je za mališane nužno da nose maske vani na otvorenom, čak i u igri. Takva jedna mama požalila se otvorenim pismom u kolumni Care and Feeding, pišući kako su se oni doselili iz države gdje djeca starija od 2 godine moraju nositi masku u državu gdje maska nije obavezna za one mlađe od 12.

Uskoro su započeli “problemi”.

-Željeli bismo da se naše dijete druži i stječe nove prijatelje, ali smatramo da je pritom najsigurnije da nosi masku, kao i njegovi vršnjaci. Kada sam to spomenula drugim roditeljima, ostali su malo začuđeni, zato što kod njih to nije obaveza, moji zahtjevi kao da su ih zbacili iz takta – ispričala je majka četverogodišnjaka koji kuću napušta samo s maskom preko usta i nosa.

Pita se kako u stvari održati sigurnost i zdravlje u zajednici gdje svako “tjera po svome” i sluša drugačija pravila. Također, primijetila je da susjedi već pomalo “čudno” gledaju njezina sina jer svuda ide s maskom i ne skida ju tijekom igre u parku i slično, a ni to joj nije ni malo drago jer tko želi da mu dijete zbog nečega bude izdvojeno?

-Istinski vjerujem kako su maske ono najbolje i najsigurnije za našu djecu, no očito ne misle svi poput mene. Kako održati društveni život i kako iskomunicirati roditeljima da želim da i njihova djeca prilikom igre s mojim djetetom također nose maske i da oni to poštuju – zatražila je savjet.

Ubrzo su pristigli različiti odgovori.

-Vi se možete držati svoga, ali ne možete to zahtijevati ili uvjetovati drugima. Svatko ima pravo na svoje mišljenje- glasio je jedan.

-Vaša djeca mogu nositi maske i drugima to ne bi trebalo smetati, ali nemate pravo govoriti drugima što da rade – napisao je drugi komentator.

-Možda bi bilo najbolje da vaše dijete nosi masku dok ne dođe cjepivo, a onda s ei vi možete lagano opustiti. Vašim prijateljima i susjedima maska se može ili ne mora sviđati. Možda usput izgubite kojeg prijatelja, ali što je, tu je – glasio je treći savjet.

Ne morate se svidjeti svima, glasio je skupni zaključak, već s onima kojima odgovarate vi i vaša pravila. Imate pravo tražiti da druga djeca nose maske prilikom druženja, kao što svatko ima pravo i to odbiti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.