Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Zašto su u nekim bolnicama prestali odavati djetetov spol?

djetetov spol

Djetetov spol mnogima pomaže u planiranju roditeljstva, no u nekim kulturama je indikacija za pobačaj

Imaju li roditelji pravo saznati spol djeteta prije njegovog rođenja?

Nekim roditeljima to je vrlo važno saznanje u procesu pripreme za budućnost. Drugi taj podatak ne žele znati do samog poroda.

No, je li ga presudno znati i treba li taj podatak početi “skrivati”?

U nekim bolnicama u Škotskoj pokrenut je novi trend, odnosno zakonska regulativa koja nije svim roditeljima najbolje sjela. Radi se o neotkrivanju spola nakon ultrazvučnog pregleda, što mnoge parove ostavlja razočarane.

Koji je razlog tome? Vrlo jednostavno, bolnice se žele zaštititi od potencijalnih tužbi. Iz toga se može zaključiti da su ih roditelji skloni pokrenuti ako liječnik pogrešno procijeni spol. Usto, osoblje je nerijetko izloženo i verbalnom nasilju ako liječnik ne može sa sigurnošću potvrditi radi li se o dječaku ili djevojčici, a tu je također i zabrinutost oko prekidanja trudnoće ako se utvrdi da se radi o djetetu neželjenog spola.

Naime, u nekim kulturama čiji iseljenici žive posvuda pa i u Velikoj Britaniji, a spominju se Indija, Kina i jugoistočna Azija, dječaci su “znatno poželjniji” od djevojčica. Zabrinjava i činjenica da neka istraživanja govore kako se upravo u tim kulturama i rađa znatno veći broj muške djece, što vodi k zaključku da se trudnoće sa ženskim fetusima često i prekidaju.

Dakle, ako roditelji žele saznati spol svog djeteta, a u bolnici su koja to ne želi otkriti, trebaju platiti ultrazvučni pregled kod privatnika kako bi došli do željene informacije.Četiri zdravstvena odbora u Velikoj Britaniji od njih 14 podržala su ovakvu politiku.

Glasnogovornik britanskog zdravstvenog odbora Grampian izjavio je za Yahoo UK kako otkrivanje spola nema nikakve veze s djetetovom dobrobiti stoga ne postoji medicinska indikacija za njegovo otkrivanje.

U stavkama nekih odbora dodano je kako će se spol otkriti samo ako za to postoji klinička potreba.

Nakon ovih vijesti, Nacionalno povjerenstvo za rodilje izjavilo je kako su mnogi roditelji razočarani činjenicom da ne mogu saznati spol svoje nerođene bebe.

Elizabeth Duff, viša savjetnica Povjerenstva prokomentirala je kako je saznavanje spola roditeljima vrlo uzbudljivo, a pomaže im i u povezivanju s bebom i planiranjem nekih praktičnih stvari. No jednako tako, objasnila je Duff, ne može se računati na stopostotnu točnost sonograma.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.