Istaknute teme Odgoj

Zašto su petogodišnjaci ujedno fantastični i grozni?

Dijete vam ima pet godina i možda ste već i sami primijetili da je to po malo zafrknuto razdoblje. nije više toddler, a nije niti odraslo dijete.

Petogodišnjaci vole pravila pa vole tužakati, a zbog naglog rasta su stalno gladni

Petogodišnjaci su “zapeli” negdje u sredini. To je vrijeme koje želite zauvijek sačuvati, ali koje želite i da što prije prođe. Što je to fantastično i grozno kod dragih nam petogodišnjaka:

Petogodišnjaci su plačljivi

Izgleda da kada imaš pet, sve i svašta je razlog za briznuti u plač. Ne možeš naći cipelu? Naravno, to je razlog za zaplakati! Moraš na bazen, a radije bi gledala tv, nego što nego da su suze rješenje. Razlog tome su brojne emocije s kojima se petogodišnjaci susreću, a najlakše im je riješiti ih plačem. Sve što možete je pokazati puno ljubavi i podrške, ponuditi zagrljaj dok oluja ne prođe.

Veliki su, ali i nisu

Petogodišnjaci smatraju da imaju pravo na sve stvari koje su za veću djecu, ali isto tako i na one za manju djecu. Recimo, žele ići u kino gledati isti film kao i desetogodišnji brat, ali ujedno žele taj film odgledati na maminom krilu. Ako dobije negativan odgovor, petogodišnjak će, naravno, zaplakati. Petogodišnjaci žele i igračke kojima se neće igrati jer su tako odrasle i dasku za plažu koja će stajati kraj njih u pijesku jer oni žele graditi dvorac. Simpatično, nije li? Petogodišnjaci jednostavno žarko žele odrasti, ali isto tako i ostati bebe.

Pravila su sveta

Pravila su petogodišnjacima zvijezda vodilja, a tko se o njih ogriješi bit će strogo kažnjen. Vole tužakati i prenositi ako je nešto napravio nešto što je protivno pravilima. Vole ih jer im unose red u inače kaotične stvari koje maloj djeci često nemaju smisla. A pravila čine to da neke stavri dobiju smisao. Kada pak istužaka nekoga tko je na njegovu nesreću prekršio pravilo, petogodišnjak će još svakako napomenuti kako on nije imao nikakve veze s tim. No, ta ista pravila se na vas, drage petogodišnjake, ne odnose. Ona vrijede za druge. Vi smijete ostavlajti cipele nasred hodnika, otimati igračku mlađem bratu i gurati prste u glazuru na torti.

Sve se vrti oko tv-a

Iako je vaš petogodišnjak davno prerastao Peppu prase, vi i dalje često morate slušati njezino roktanje s ekrana, kao i lajanje Psića u ophodnji i bojne pohode PJ maski. No, to je razdoblje isto vrlo izazovno za vaše dijete, ono polako ulazi u svijet “odraslijih” crtića, a neki likovi u njima mogu djelovati jako zastrašujuće. No, jedno je sigurno, uz petogodišnjaka crtići će carevati vašim tv ekranom. 

Glad po cijeli dan

Čini se da petogodišnjaci stalno rastu. Što bi značilo i da su cijelo vrijeme gladni. Dakle, ako ste roditelj jednog takvog djeteta, znate da niti u najkraću šetnju ne idete bez grickalica. Iako je nedavno ručao, petogodišnjak će zatražiti sendvič. Ako iskažete sumnju u njegov odabir, mogao bi vas dočekati već spomenuti plač. No, unatoč svoj toj gladi, može se dogoditi da u četvrtak izjavi da mrzi sir ili grašak, koje je u ponedjeljak još najnormalnije jeo. 

foto: Remus Pereni

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.