Novosti i događanja

Zašto djeca s teškoćama također trebaju obavljati kućanske poslove?

I djeca s teškoćama trebaju imati svoja zaduženja Ona će naravno ovisiti o dobi djeteta te dijagnozi kao ima, ali od vitalne je važnosti uključiti ih u kućanske poslove.

Čak i najmanji posao pomoći će u razvijanju mnogih vještina kod djece s teškoćama

Riječ “uključena” je ključ Jer kako očekivati od drugih da ih uključe, ako sami nismo spremni dati im šansu? Također, kućanske poslove ne treba doživljavati kao kažnjavanje nego upravo kao sudjelovanje u zajedničkim obiteljskim aktivnostima.

I, pogodite što. Djeca s teškoćama odrastu u odrasle osobe s teškoćama. Tu se uglavnom neće ništa promijeniti. Te odrasle osobe moraju biti osposobljene za samostalan život te moraju znati snalaziti se u svim prostorijama kuće te brinuti o njenoj čistoći.

Krenite malim koracima i jednostavnim zadacima. Čak i najmanji posao pomoći će u razvijanju mnogih vještina: tehnikama organiziranja, mogućnošću rješavanja problema, da ne govorimo o porastu samopouzdanja i osjećaja vrijednosti i postignuća.

Osjećaj pripadnosti

I druga djeca u obitelji imaju zadatke, pa niti on os teškoćama ne treba isključivati iz toga. Nema ništa važnije od osjećaja pripadnosti. Također, djeca uče da su dio tima te kako se ponašaju timski igrači – zajednički obavljau aktivnosti koje su od koristi cijelom timu.

Učenje novih vještina

Davanje bilo kakvog zadatka, pa bio on nešto jednostavno kao što je zalijevanje biljke, omogućuje djetetu da se uči odgovornosti. A odgovornost nije zanemariva životna vještina.

Izgradnja samopouzdanja

Autizam, ADHD, cerebralna paraliza…bez obzira na dijagnozu svako dijete ponosno je i zadovoljno kada dobije neki posao i dobro ga odradi.

Organizacijski savjeti:

  1. Nemojte djetetu davati više od jednog zadatka u isto vrijeme, iako vam se čine jednostavni, a dijete sposobno obaviti ih. Mora dobro razumjeti prirodu svakog zadatka i što je potrebno da bi se uspješno odradio.

2. Neka bude zabavno! Ovi zadaci nisu kazna, već uobičajeni kućanski poslovi koje treba obaviti.

3. Razdijelite zadatak na dijelove. Objasnite djetetu svaku etapu posla kojeg mora obaviti, tako će sve biti jednostavnije i smislenije.

4. Neka djeca vole timer, on ih jednostavno motivira. Zato, štopericu u ruke i zadajte određeno vrijeme u kojem se zadatak treba obaviti ili mjerite koliko mu je vremena potrebno da obavi neki posao.

5. Ne zaboravite pohvale. Djetetu puno znače riječi poput “jako dobro obavljeno” ili “puno si mi pomogla”. To im treba za daljnju motivaciju.

6. Imajte strpljenja. Dijete možda neće uspjeti odraditi zadatak isprva ili ga neće obaviti onako kako je provtno zamišljeno. To može dovesti do frustracije. Roditelji se tu trebaju oduprijeti iskušenju i poletjeti u pomoć. Pomozite im iz daljine da obave zadatak jer to će itekako utjecati nan njihovu samovjerenost.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.