Istaknute teme

Započela isplata novčane pomoći za oko 5300 roditelja odgojitelja

Ured za demografiju obavještava kako je započela isplata korisnicima prava na novčanu pomoć za roditelja odgojitelja. Podsjetimo, Podsjećamo, riječ je o mjeri kojom je Grad Zagreb nudio naknadu nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imali su pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Riječ je o mjeri kojoj je cilj bio povećati trend broja rođene djece.

Mjera je zaustavljena na način da njezino korištenje ne mogu zatražiti nove obitelji s trećim djetetom, no svi koju ju koriste i dalje će imati pravo na naknadu

Mjeru koristi oko 5.300 osoba, zagrebačkih majki i očeva s troje i više djece ima status roditelja odgojitelj​a, a riječ je o najizdašnijom demografskoj mjeri u Hrvatskoj te samo jednoj u nizu koju provodi Grad Zagreb s ciljem zaustavljanja negativnog demografskog procesa koji je zahvatio Hrvatsku. Za sada je mjera zaustavljena na način da njezino korištenje ne mogu zatražiti nove obitelji s trećim djetetom, no svi koju ju koriste i dalje će imati pravo na naknadu.

Prosječno, roditeljima dobiju oko 4035 kuna. Mjera je uvedena tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića u rujnu 2016. godine, a privremeno je zaustavljena 6. rujna ove godine.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.